Popečena polenta z aromatičnim bučnim oljem

27 marca, 2023
0
0

Sestavine: 125 g instantne polente, sol, 4 mlade čebule ali 2 veliki čebuli, 150 g poltrdega sira ali mocarele, 50–100 g šunke, suhe salame, pancete ali kolesc klobase, žlica masla bučno olje (lahko z okusom, npr. s feferonom)
Polento skuhamo po navodilih na ovojnini v razmerju ena proti tri. Kuhano preložimo v skledo in postavimo na hladno za 30 minut, da se učvrsti. Narežemo ali grobo naribamo sir in ga prihranimo. Narežemo mlado čebulo in mesnine ter vse skupaj damo v ponev. Pristavimo, po potrebi dodamo malo maščobe in vse skupaj popražimo, nato preložimo na krožnik. Ohlajeno polento zvrnemo na desko in jo razkosamo na ne prav majhne kose, raje večje. V ponvi raztopimo maslo in nanj položimo kose polente. Počakamo, da na dnu nastane čvrsta skorjica, šele nato kose polente obrnemo in popečemo še po drugi strani.
Po polenti potresemo popraženo čebulo s koščki mesnin, potresemo s sirom, odstavimo in pokrijemo za 2 minuti, da se sir stopi. Naložimo na krožnik, prelijemo z bučnim oljem in takoj ponudimo s solato.

Različica: Polno jih je. Namesto šunke vzamemo slanino, za brezmesno različico opustimo meso in vmešamo zelenjavo (kitajsko zelje na primer).