Pomarančna marmelada

20 marca, 2023
0
0

Sestavine: 2,5 kg biopomaranč 2,5 kg sladkorja, 4 žlice žganja (za aromo, po želji)

Dan pred pripravo marmelade pomaranče umijemo, osušimo in z vilicami preluknjamo po vsej površini: luknjice bodo pomagale odstraniti grenak okus iz pomaranč. Namočimo jih v vodo Namočene naj bodo 24 ur, v tem času vodo večkrat zamenjamo.
Potem vzamemo pomaranče iz vode, jih tanko olupimo, tako da na lupini ne bo spodnje bele lupine. Oranžno lupino narežemo na zelo tanke trakove, pomarančno meso pa na koščke. Oboje stresemo v kozico in kuhamo 1 uro. Nato dodamo sladkor, mešamo dokler se ne raztopi, in kuhamo še 3 ure. Prilijemo žganje (po želji), premešamo, in ko postane marmelada dovolj gosta, želatinasta, lahko na krožniku preizkusimo, ali je dovolj kuhana.
Napolnimo jo v vroče kozarce, jih nepredušno zapremo in opremimo z nalepkami, na katerih sta označena vrsta shranka in datum, ko smo ga pripravili.

Za pomarančno marmelado izberemo ekološke pomaranče, jih temeljito operemo, naredimo vanje luknjice in jih 24 ur namakamo v vodi, ki jo večkrat zamenjamo. Tako marmelada ne bo imela grenkega okusa.