Kako porabimo por

20 marca, 2023
0
0

Por lahko porabite za okusno juho s piščancem (recept je iz knjige Saše Drobnič Škrjanec Jedi iz sklede), slano pito ali pa slastno lazanjo s šunko in sirom.

Svetla porova juha s piščancem

Sestavine: 2 velika pora, 250 g piščančjih prsi, 1 žlica masla, sol, poprova zrna, 2 krompirja, lovorov list, 800 ml jušne osnove

Piščančje prsi narežemo na majhne kose. Krompir olupimo in narežemo na čisto majhne koščke.
Beli del pora na drobno nasekljamo in prepražimo v kozici na žlici masla. Pražimo toliko časa, da popolnoma oveni. Posolimo, dodamo poprova zrna in lovorov list ter na koščke narezanega piščanca ter pražimo od 5 do 8 minut ali tako dolgo, da mesni sok izpari.
Dodamo še narezan krompir in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo od 20 do 25 minut ali tako dolgo, da je krompir kuhan.

Porova pita

Sestavine: ½ zavitka zamrznjenega listnatega testa; za nadev: 1 kg pora, 1 čebula, 2 žlici olja, 200 ml sladke smetane, 6 jajc, sol, poper, nastrgan muškatni orešček

Po navodilih na zavitku odtajamo zamrznjeno testo. Očistimo por in ga narežemo na 1 do 2 cm debele kolobarje, temeljito jih operemo in odcedimo.
Olupimo in drobno sesekljamo čebulo. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem podušimo čebulo, da postekleni. Nato dodamo por, ga dušimo od 15 do 20 minut in ohladimo.
Delovno površino potresemo z moko, na njej razvaljamo listnato testo in z njim obložimo tortni model s premerom 28 cm. Rob dobro pritisnemo in z vilicami večkrat prebodemo dno.
Nanj naložimo por in ga prelijemo z mešanico sladke smetane, jajc, soli, popra in muškatnega oreščka. Pito potisnemo v pečico, ogreto na približno 190 stopinj, in jo pečemo od 30 do 40 minut.

Lazanja s porom in šunko

Sestavine: 320 g svežega testa za lazanjo, 1 kg pora, 250 g pečene šunke, 300 g gavde ali ementalca, sol, črni mleti poper, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 30 g parmezana za posip; za bešamel: 1 l mleka, 80 g masla, 80 g moke, 20 g parmezana, beli poper, sol, muškatni orešček

Najprej očistimo por tako, da mu odstranimo najtrši zeleni del, ga vzdolžno zarežemo po sredini in pod tekočo vodo odstranimo ostanke zemlje. Nato ga narežemo na precej tanka kolesca.
V ponvi segrejemo nekaj žlic olja in na njem pražimo por nekaj minut, če je treba, dodamo čisto malo vrele vode, da se čim bolje poduši. Nato ga pokrijemo in pustimo na šibkem ognju od 10 do 15 minut. Začinimo ga s soljo in poprom.
Medtem naredimo bešamel: V srednje veliki kozici stopimo maslo in dodamo moko, na hitro popražimo, nato dodamo mleko. Na srednje močnem ognju naj se bešamel zgosti, nato ga posolimo in začinimo z belim poprom ter muškatnim oreščkom. Ko je srednje gost, ga odstavimo in vmešamo vanj parmezan.
Na koncu narežemo kuhano šunko in gavdo na kocke.
Ko so vse sestavine za lazanjo pripravljene, jo sestavimo: na dno namaščenega pekača nanesemo tanko plast bešamela, nanj položimo plast testenin za lazanjo, nato dodamo bešamel, nekaj zajemalk pora, na kocke narezano pečeno šunko in gavdo, nato pa plast testa. Nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Končamo z bešamelom, ki ga potresemo z nekaj kockami šunke, sira in naribanim parmezanom.
Pečico vključimo na 200 stopinj, lazanjo pečemo 30 minut, na koncu jo lahko zapečemo s programom Žar, ki ga vključimo na 250 stopinj. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi, saj jo bomo tako laže rezali.