Kako pripravimo kruh brez kvasa

9 februarja, 2023
0
0

Ugotovili boste, iz koliko različnih vrst moke in z različnimi vzhajalnimi sredstvi je mogoče narediti okusen kruh. Poleg droži lahko tako izberete tudi druga sredstva za vzhajanje, na primer sodo, vinski kamen in pecilni prašek. Iz knjige kruh brez kvasa smo vam izbrali tri recepte, prvi od njih so angleški kruhasti mafini, ki jih pripravimo zelo hitro, v eni uri. Ideja za takrat, ko nam primanjkuje časa!

Rolice
Sestavine: 500 g moke, 120 g droži, 200 g sladke smetane, 2 srednje veliki jajci, 50 g zmehčanega masla, 30 g sladkorja, 8 g soli; za nadev: 100 g stopljenega masla, 2 žlici cimeta, 1 žlička sladkorja

Jajci, droži, sladkor in smetano razžvrkljajte, dodajte moko in sol in zgnetete v testo. Pustite, naj počiva pol ure. Nato vtepite vanj zmehčano maslo in znova pustite vzhajati tako dolgo, da se dvigne za polovico.

Vzhajano testo na pomokani delovni površini razvaljajte in premažite z nadevom. Tega naredite tako, da maslo, cimet in sladkor zmešate v pasto.

Nadevano testo na trdo zvijte in narežite na 5 do 8 cm debele rolice. Prenesite jih v pekač in pustite vzhajati, da še enkrat narastejo. Pri temperaturi 25 stopinj se bo to zgodilo v približno petih urah. Lahko pa shranite rolice v hladilnik in jih pustite vzhajati približno 12 ur.

Pomembno je, da rolice pred peko dobro vzhajajo. Pečete jih pri 180 stopinjah približno 35 minut

Rolice premažite s čokolado, vaniljevo kremo, karamelo ali limonovo kremo. Odlično se jim poda!

 

 

Angleški kruhasti mafini
Sestavine: 240 g pirine polnovredne moke, 200 g kefirja, ½ vrečke pecilnega praška, 30 g olja, ščepec soli

Vse sestavine zmešajte v posodi v testo. Nato ga z žlico ali še bolje – z zajemalko za sladoled nadevajte v model za mafine, ki ga ste ga prej premazali z oljem ali obložili s papirjem za peko.

Model malo potresete, da se testo »usede«, in pustite stati 10 minut. Nato ga postavite v vnaprej ogreto pečico in pečete pri 180 stopinjah od 25 do 30 minut, odvisno od velikosti vaših kruhkov.

Kruhke oziroma mafine lahko izdolbete in napolnite s skuto in zelišči ali jih samo razpolovite in ponudite z zeliščnim namazom. Lahko se igrate z dodatki, semeni, začimbami, siri …

 

Flancati
Sestavine: 250 gladke bele moke, 35 g zmehčanega masla , ½ žličke soli, 2 srednje veliki jajci, 1 žlička kisle smetane, 30 g sladkorja, sok ene limone, 5 g ruma, vaniljeva pasta ali vaniljev sladkor, 100 g droži, olje za cvrenje

Sok limone, jajci, rum, vaniljevo pasto ali vaniljev sladkor in sladkor premešajte, dodajte droži ter še enkrat premešajte. Dodajte moko in sol ter vse zgnetite v gladko testo, ki ga pustite počivati pol ure.

Nato zgnetite zmehčano maslo. Testo pokrijte in postavite v hladilnik, kjer naj počiva 5 ur. Pri tem pazite, da ne bo vzhajalo preveč.

Hladno testo razvaljajte, oblikujte kvadratke in jih prerežite po sredini.

Pokrijte jih in pustite počivati pol ure. Vzhajane flancate cvrite na vsaki strani približno minuto. Pečene odlagajte na rešetko, da odteče odvečna maščoba. Potresite jih s sladkorjem v prahu ali prelijte s stopljeno čokolado.

 

Rožičev kruh s čokolado
Sestavine: 4 jajca, 200 g zmečkane zrele banane, 2 žlici medu ali agavinega sirupa, 1 vrečka pecilnega praška, 150 g rozin, 200 g rožičeve moke, ščepec soli, 150 g stopljene čokolade, 1 žlička kakava, malo ruma

Jajca stepite, dodajte zmečkane banane, rum, med in vse dobro premešajte. Nato dodajte še stopljeno čokolado, pecilni prašek, rožičevo moko, sol in kakav ter še enkrat dobro premešajte.

Na koncu vmešate v maso rozine in prestavite testo v pomaščen pekač.

Rožičev kolač s čokolado pecite v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno 45 minut, po potrebi ga po 30 minutah po vrhu pokrijte z aluminijevo folijo.

Ideje za peko kruha in dobrot iz krušnega testa boste našli v knjigi: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/%20Kruh%20brez%20kvasa%20in%20povo%C5%A1%C4%8Dena%20vre%C4%8Dka