Proseni kolački s pomarančo in mandlji

2 decembra, 2022
0
0

Sestavine: za testo: 250 g prosene kaše, zmlete v moko (pomagamo si z mlinčkom za mletje kave ali sladkorja), 50 g semen čija (zmeljemo jih v moko), 50 g lanenih semen (zmeljemo jih v moko), 2 g praška vinskega kamna (lahko tudi brez), 100 ml pomarančnega soka, lupinica 1 biopomaranče, 100 g rjavega sladkorja (drobno zmeljemo), 50 g medu, 130 g kokosove maščobe, sredica 1 vaniljevega stroka ali vaniljev sladkor, 1 g soli; za posip in premaz: sok 1 pomaranče za premaz, 50 g lanenih semen, 100 g mandljevih lističev, malo semen čija

Pomarančni sok in lupinico, sol, sredico vaniljevega stroka, med, zmleti sladkor in zmleta semena čija zmešamo in segrejemo na 45 stopinj. Dodamo kokosovo maščobo in z lopatico gladko zmešamo. Dodamo še zmleto proseno kašo, vinski kamen in zmleta lanena semena ter dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Oblikujemo košarice v modelih ali pa kroge velikosti 6 cm in debeline od 3 do 5 mm. Premažemo jih s pomarančnim sokom in posujemo z mandljevimi lističi, lanenimi semeni in semeni čija.

Košarice lahko napolnimo tudi s čokolado, pomarančnim moussom in z rezinami pomaranče ter prelijemo z oljčnim oljem z okusom pomaranče.

Košarice pečemo do zlato rjave barve pri 170 do 180 stopinjah. Da bodo enakomerne barve, jih moramo čez 10 minut vzeti iz pečice, 10 minut naj se ohlajajo, nato pa jih spečemo do konca. Na koncu jih pečemo okoli 10 minut pri 160 stopinj ali dokler ne dobimo želene barve. Če smo pekli kroge, jih pečene še mehke in tople položimo v upognjen model. V njem jih pustimo, dokler nimajo želene oblike.

Razne recepte za peko slaščic in pripravo jedi iz prosa in prosene moke boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/proso-millet