Jabolčni cvet

11 novembra, 2022
0
0

Za pekač premera 26 cm potrebujemo: za podlago: 210 g pšenične bele moke, 80 g kristalnega sladkorja, ščep soli, 2 žlički pecilnega praška (manj kot cela vrečka), 110 g hladnega masla, 1 jajce, 70 ml sladke smetane za stepanje

za nadev: 500 g jabolk (približno 4 srednje velika jabolka), 2–3 žlice limonovega soka, 60 g kristalnega sladkorja, 1 žlička mletih klinčkov; in še: 2 žlici marmelade, na primer marelične, 25 g masla

V večjo skledo presejemo moko, dodamo sladkor, pecilni prašek in sol ter premešamo. Nato dodamo na kocke narezano ohlajeno maslo in med prsti drobimo, da se sestavine povežejo. Dobimo masleni drobljenec.

V manjšo skledico ubijemo jajce in ga z vilicami dobro stepemo, nato prilijemo še sladko smetano, premešamo in prilijemo k maslenemu drobljencu. Na hitro premešamo najprej z vilicami, nato pa z rokami, da dobimo zelo lepljivo maso. Za 25 minut jo postavimo v zamrzovalnik, da se nekoliko strdi.

Medtem razpolovimo jabolka (nič jih ne olupimo), odstranimo peščišče, pecelj in muho in jih narežemo na tanke lističe. Prestavimo jih v veliko skledo in takoj pokapamo z limonovim sokom.

V drugi skledici zmešamo sladkor in mlete klinčke, nato pa potresemo po jabolčnih lističih. Nežno premešamo, da lističi ostanejo celi.

Iz zamrzovalnika vzamemo maso za podlago in jo prestavimo v okrogel pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko. Maso pogladimo z naoljeno žlico ali z rokami. Ne valjamo, ker je preveč lepljiva!

Nato premažemo s poljubno marmelado in obložimo z jabolčnimi lističi. Začnemo pri obodu in lističe spiralno polagamo tako, da se deloma prekrivajo.

Nazadnje po vrhu nadrobimo še maslo in jabolčni cvet pečemo pri 190 stopinjah od 40 do 45 minut.