Palačinka dutch baby z jabolki

13 oktobra, 2022
0
0

Sestavine: 3 velika jajca, ½ skodelice večnamenske moke (1 skodelica je 250 ml), ⅛ čajne žličke soli, 1 žlica sladkorja, ½ skodelice mleka, 6 žlic masla, 1 jabolko, olupljeno in tanko narezano na rezine, ½ skodelice rjavega sladkorja, ½ žličke cimeta (po želji), sladkor v prahu (po želji), sladoled (po želji)

Pečico segrejemo na 220 stopinj. V globljo ponev premera 25 cm, primerno za pečico, damo 4 žlice masla in ponev postavimo v pečico na sredinsko rešetko, da se maslo stopi.

Medtem ko se maslo topi, naredimo testo: v mešalniku zmešamo jajca, moko, mleko in sol ter zmešamo do gladkega. Takoj ko se maslo v ponvi stopi (pazite, da se ne zažge), vlijemo v ponev testo. Pečemo 20 minut, nato izklopimo pečico in pečemo še približno 5 minut. Palačinka postane zlato rjava in se na robovih dvigne, da je videti kot skodelica.

Medtem ko se palačinka peče, pripravimo jabolka: Preostali dve žlici masla, rezine jabolk in rjavi sladkor segrejemo v ponvi na srednje močnem ognju. Dušimo, dokler se maslo ne stopi, nato nadaljujemo z mešanjem, da se rjavi sladkor stopi in poveže z maslom ter dobimo sirup. Previdno mešamo, dokler ne nastanejo v sirupu mehurčki, jabolka pa se zmehčajo, vendar ne preveč.

Odstavimo z ognja in po želji vmešamo cimet. Jabolka zložimo v sredino palačinke in prelijemo s cimetovim sirupom. Palačinko lahko potresemo s sladkorjem v prahu ali pa na vrhu dodamo kepico vaniljevega sladoleda.