Bučno-čokoladni kolač

10 oktobra, 2022
0
0

Sestavine: 250 g gostega bučnega pireja, 200 g jedilne čokolade, 200 g moke, 200 g masla, 80 g belega sladkorja v prahu, 100 g rjavega sladkorja, vrečka vaniljevega sladkorja, 3 jajca, 2 žlici grenkega kakava v prahu, 2 žlički pecilnega praška

Pečico vključimo na 160 stopinj. Dno okroglega modela s premerom 26 cm obložimo s papirjem za peko, obod namastimo. Čokolado nasekljamo z nožem; približno polovica naj se pri tem spremeni v prah, preostanek pa v koščke. Maslo raztopimo. Moko v posodi pomešamo s pecilnim praškom in kakavom.

V posodo damo jajca, sladkor, vaniljo in vse dobro penasto zmešamo. Počasi prilivamo tekoče maslo in gladko premešamo. V zmes vmešamo bučni pire, čokolado, nazadnje pa previdno še mokasto mešanico.

Zmes naložimo v model, pogladimo, postavimo v segreto pečico in pečemo približno 50 minut. Preverimo z zobotrebcem.

Pečen kolač vzamemo iz pečice, pustimo hladiti v modelu še 10 minut, nato model razpremo in kolač do konca ohladimo na mrežici. Postrežemo z malo sladke smetane ali kepico sladoleda.

Bučni pire lahko nadomestimo s pirejem rdeče pese. Zaradi obeh je kolač sočen, okusa po pesi ali buči pa ni zaznati.

Veliko odličnih receptov, v katerih boste lahko uporabili bučno meso, pečke ali olje, najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/buce-bucne-jedi