Riževa francoska solata

5 avgusta, 2022
0
0

Sestavine: dolgozrnati beli riž (za običajno veliko solatno skledo), četrt večjega gomolja zelene, večji rumeni korenček, večji rdeči korenček, pol skodelice riža, 100 g oluščenega graha, 70 g majoneze, 5–7 kislih kumaric, 0,5 dl kisa od kislih kumaric, sol, poper

V loncu pristavimo 2 kozarca vode. Korenje in zeleno narežemo na manjše kocke.

Ko voda v loncu zavre, jo solimo z žličko soli in v krop stresemo narezano zelenjavo in grah. Pokrijemo. Ko znova zavre, kuhamo odkrito 2 minuti, da se zelenjava zmehča, a še ostane hrustljava. Zelenjavo s penovko poberemo iz vode, preložimo v skledo in pustimo, da se ohladi.

Riž oplaknemo na rešetu.

V lonec dodamo kozarec vode in znova zavremo. V krop stresemo riž, počakamo, da znova zavre, nato ogenj zmanjšamo in riž pokrit kuhamo 10 minut ali glede na navodila na embalaži. Kuhanega odcedimo in ohladimo.

Medtem narežemo kisle kumarice na manjše kocke. Posebej v posodici pripravimo preliv iz majoneze, kisa, krepkega ščepca soli in mletega popra.

Ohlajeno zelenjavo in ohlajen riž pomešamo v skledi, dodamo kisle kumarice in prelijemo s prelivom. Vse premešamo in po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom. Riževo solato ponudimo ob pečenem mesu z žara ali ob pečenem zrezku iz ponve.

Naredimo vnaprej: Riževo solato shranimo v posodico v hladilnik, kjer se obdrži tudi ves teden. Morda bo treba le priliti malo kisa.