Biskvitni šarkelj z oljčnim oljem, limono in rožmarinom

15 julija, 2022
0
0

Sobotna jutra se marsikje začnejo s peko. Mogoče se boste navdušili nad temle šarkljem, ki je preprost za pripravo, pa tako zelo dober, aromatičen.

Sestavine: 225 g pšenične bele moke, 2 žlički pecilnega praška, 1/4 žličke sode bikarbone, 1/4 žličke soli, 3 jajca, 100 g kristalnega sladkorja, 120 ml ekstra deviškega oljčnega olja, 2 žlici mleka, nastrgana lupinica 2 limon, 50 ml svežega limonovega soka, 2 žlički svežega rožmarina, sesekljanega; za namastitev modela: košček masla; za limonovo glazuro po peki: 20 g sladkorja v prahu, 1 žlica svežega limonovega soka; za posip (po želji): sladkor v prahu

V srednje veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.

V posodi kuhinjskega robota z nastavkom za stepanje pri srednji hitrosti stepamo jajca s sladkorjem približno 7 minut. Masa mora močno narasti, postati svetla in rahla. Nato pri majhni hitrosti vmešamo drobno nastrgano limonovo lupinico in na drobno sesekljan sveži rožmarin. Počasi prilivamo oljčno olje med stepanjem pri najmanjši hitrosti in stepamo minutko ali dve. Prilijemo še mleko in limonov sok.

Nato narahlo vmešamo še suhe sestavine, stepamo pri najmanjši hitrosti le pol minute, da je masa gladka in ni nobenih grudic.

Pekač za šarkelj namastimo z maslom in vanj vlijemo maso. Pečemo pri 180 stopinjah 25 do 30 minut. Ko se šarkelj malce ohladi, ga zvrnemo iz pekača na krožnik. Reže prelijemo z limonino glazuro: v posodici zmešamo sladkor v prahu z limonovim sokom. Po želji po vrhu potresemo še mleti sladkor.