Volneni venček

11 julija, 2022
0
0

Videti je zapleteno, vendar to sploh ne drži. Čisto preprosto ga je pripraviti, okus pa je božanski.

Sestavine: za testo: 120 ml mlačnega mleka, 20 g svežega kvasa, 1 žlica medu, 280 g bele pšenične moke, 60 g stopljenega masla, 1 jajce, 2 žlici kristalnega sladkorja, ščep soli; za nadev: 150 g Nutelle; za premaz: nekaj žlic sladke smetane; za posip: sladkor v prahu

Najprej pripravimo kvasec: Mleko segrejemo le toliko, da je mlačno. Vanj nadrobimo kvas in dodamo žličko medu. Premešamo in pustimo, da kvasec naraste; približno 10 do 15 minut.

V posodo kuhinjskega robota vlijemo kvasec, stopljeno maslo, jajce, kristalni sladkor in sol. Nazadnje v posodo presejemo še moko. Gnetemo z nastavkom za gnetenje testa (kavelj) pri majhni hitrosti vsaj 12 do 15 minut.

Posodo s testom pokrijemo (lahko kar s kapo za prhanje) in pustimo na pultu vzhajati vsaj eno uro in četrt. Testo mora enkrat narasti.

Vzhajano testo damo na pomokano delovno površino. Za mokanje uporabimo ostro pšenično moko! Oblikujemo hlebček in ga razdelimo na štiri enako velike dele. Vsakega razvaljamo v pravokotnik debeline nekaj milimetrov.

Zgornjo polovico razvaljanega testa namažemo z Nutello, spodnjo polovico testa pa narežemo na trakce. Široki naj bodo le nekaj milimetrov. Lahko uporabimo kar nož za rezanje pice. Nato testo zavijemo od zgornjega namazanega dela proti spodnjemu narezanemu. Zavito testo prestavimo ob rob okroglega tortnega pekača (premer 26 cm), prekritega s papirjem za peko, tako da je spoj spodaj. Ponovimo še s preostalimi tremi hlebčki.

Pokrijemo in pustimo vzhajati vsaj eno uro.

Nato testo premažemo s sladko smetano in postavimo v vročo pečico. Pečemo 20 minut pri 200 stopinjah. Po želji potresemo s sladkorjem v prahu.