Torta Pavlova z jagodami

7 junija, 2022
0
0

Sestavine: 400 ml smetane za stepanje, naribana lupinica in sok 1 biolimone, 3 žlice drobnih bezgovih cvetkov, 300–400 g zrelih jagod (očiščenih in narezanih na koščke), 1 žlica sladkorja, nekaj bezgovih cvetov za okras; za beljakovo testo: 4 srednje veliki beljaki, 200 g sladkorja, maslo za pekač

Pečico segrejemo na 120 stopinj. Naredimo penasto testo iz beljakov: beljake damo v večjo, čisto skledo in stepamo z električnim mešalnikom toliko časa, da se začnejo vrhovi, ko dvignemo metlici iz snega, trditi. Med stepanjem snega postopoma dodajamo žlico sladkorja, ves čas mešamo, dokler ne dodamo vseh 200 g sladkorja. Stepamo še 6 do 8 minut, da postane sneg gost, gladek in sijoč.

Rahlo namastimo list papirja za peko in ga položimo na pekač. Beljakov sneg z žlico nalagamo na papir tako, da oblikujemo krog premera približno 25 cm. V sredini beljakovo testo nekoliko sploščimo, tako da so robovi nekoliko dvignjeni – ni nujno, da je popolno. Pečemo ga od 25 do 30 minut, nato znižamo temperaturo na 110 stopinj in pečemo še 2 uri, dokler ne postane testo hrustljavo.

Pečeno beljakovo testo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Ko je pripravljeno za serviranje, vlijemo smetano v večjo skledo. Dodamo polovico naribane limonove lupinice in sok ter 2 žlici bezgovih cvetkov. Stepamo, dokler ne postane smetana dovolj gosta, da ostanejo vrhovi, ko dvignemo metlici, trdi. Očiščene, na koščke narezane jagode damo v posebno skledo s preostalim limoninim sokom in 2 žlicama drobnih bezgovih cvetkov ter shranimo v hladilnik.

Pavlovo dokončamo takole: s smetano po žlicah napolnimo sredino beljakovega testa, jagode z limono in bezgovimi cvetki dodamo po vrhu. Po vrhu jo lahko potresemo z malo mletega sladkorja in okrasimo z bezgovimi cvetki.