Pica brez kvasa

30 maja, 2022
0
0

Avtorica piše recepte preprosto in jasno, na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj peke, iz katere nastajajo slastni izdelki. Če ste vajeni peči z drožmi, lahko naredite hrustljavo pico s svežo zelenjavo.

Sestavine za pico: 400 g bele moke, 260 g vode, 160 g droži (Če želite pico v enem dnevu.) ali 100 g droži (hladna fermentacija v hladilniku), 8 g soli

V posodi najprej zmešajte vodo in droži. Dodajte moko in sol in zgnetite gladko testo. Pustite ga počivati 40 minut. Nato ga znova dobro zgnetite in v naslednji uri naredite dva- do trikrat potege in prepogibe ali z njim udarjajte ob pult.

Testo razdelite na hlebčke – iz količine tega testa dobite štiri – in jih oblikujte v žogice. Dajte jih na pladenj ali v posodo, pokrijte in pustite vzhajati.

Če ste uporabili več droži in bi radi imeli pico v enem dnevu, pustite hlebčke na sobni temperaturi, da naraste enkrat toliko. Če ste se odločili za hladno fermentacijo, dajte hlebčke za 12 do 14 ur v hladilnik.

Vzhajane hlebčke raztegnite v krog, pri tem pazite, da zrak samo nežno potiskate ob rob testa, nikakor jih ne valjate, ampak jih s prsti nežno raztegujete na pomokani površini.

Lahko hlebčke samo premažete s paradižnikovo omako in postavite v pečico na najvišjo temperaturo za 5 do 7 minut. Če je bilo testo pravilno vzhajano, se bo rob dvignil in lepo zapekel.

Pico vzamete iz pečice, jo posujete z naribanim sirom, dodaste ostale sestavine po želji ter postavite za dve minuti znova v pečico. Preden pico ponudite, dodaste svežo rukolo ali mlado špinačo in jo pokapajte z oljčnim oljem.

Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/kruh-brez-kvasa

Knjiga je do 10. junija na voljo po prednaročniški ceni 20 evrov, redna cena je 27 evrov.