Galette z jagodami

30 maja, 2022
0
0

Z jagodami je ta francoska pita znanilka poletja, napolnimo pa jo lahko tudi s katerim koli drugim sadjem. S kepico vaniljevega sladoleda je božanska!

Sestavine: za testo: 175 g pšenične bele moke, 125 g masla, 1 žlico sladkorja v prahu ščep soli; za nadev: 250 g jagod, 1–2 žlici jagodne marmelade, 1 žlička sladkorja v prahu, 1 žlička koruznega škroba (gustin); in še: sladka smetana in rjavi sladkor

Najprej naredimo testo. Moko presejemo v skledo, odmerimo sladkor v prahu in sol, nato dodamo še na kocke narezano hladno maslo. S prsti sprimemo vse sestavine, da nastane gladko testo. Zavijemo ga v prosojno folijo in za kakšno uro postavimo na hladno, da se maslo malce strdi.

Hladno testo vzamemo iz hladilnika in ga damo na rahlo pomokan papir za peko. Nato testo razvaljamo na debelino približno 4 mm. Čar te francoske pite je prav v tem, da ima rustikalen videz – ni treba, da je krog popoln!

Sredino testa premažemo z jagodovo marmelado – več sadja vsebuje, boljša je. Pri robu pustimo kakšen centimeter nenamazan.

Jagode očistimo, odstranimo zelenje in jih narežemo na polovičke ali četrtine – odvisno od velikosti. Nato jih v skledici pomešamo s sladkorjem v prahu in koruznim škrobom (gustinom.) Razporedimo jih po marmeladi in nato robove testa rahlo zapognemo proti sredini testa, da nastane rob in sadni sok med peko ne bo preveč uhajal.

Rob pite premažemo s sladko smetano in potresemo z malo rjavega sladkorja. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah približno 30 minut.