Kvašena gnezdeca

12 aprila, 2022
0
0

Potrebujemo (za približno 12 gnezdec): za testo: 250 ml mleka, 20 g svežega kvasa, 70 g sladkorja, 500 g pšenične bele moke, 1 jajce, 1 rumenjak, 60 g masla sobne temperature, ščep soli, 2 brizga vaniljeve paste; za nadev: 1 zavitek vaniljevega pudinga, 3 žlice kristalnega sladkorja, 450 ml mleka, brizg vaniljeve paste, breskve iz kompota ali drugo poljubno sadje; in še: sladko smetano za premaz

Pripravimo kvasec: v mlačno mleko nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja ter pomešamo. Pustimo 10 minut, da kvas naraste.

V posodo kuhinjskega robota vlijemo kvasec, nato dodamo jajce, rumenjak, preostali sladkor, vaniljevo pasto, zmehčano maslo in sol. Z nastavkom za mešanje premešamo vse sestavine. Nato postopoma dodajamo presejano moko. Ko se sestavine povežejo, zamenjamo nastavek z nastavkom za gnetenje testa (kavelj). Pri srednji hitrosti gnetemo testo 10 minut. Nato posodo s testom prekrijemo s krpo in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi eno uro oz. tako dolgo, da enkrat naraste.

Vmes skuhamo vaniljev puding v 450 ml mleka, po okusu sladkamo in dodamo vaniljevo pasto. Puding tik pri vrhu pokrijemo s plastično folijo, da se ne naredi skorjica.

Breskve dobro odcedimo in nasekljamo na kockice, lahko pa pustimo cele polovičke.

Vzhajano testo na pomokani delovni površini (uporabimo ostro belo moko) razvaljamo na debelino 1 cm. Z modelom izrežemo kroge premera 10 cm. Polagamo jih na plitev pekač z večjim presledkom, ker bodo še narasli. Za 15 minut jih prekrijemo s krpo in pustimo vzhajati.

Nato vzamemo kozarec, da naredimo z njim udrtine. Dno kozarca rahlo pomokamo in z njim na sredino vsakega kroga dobro pritisnemo, da nastane gnezdece. V vsakega damo po 1 veliko žlico vaniljevega pudinga, po vrhu pa še breskve. Testo premažemo še s sladko smetano. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah 20 minut.