Dnevi, ko se dobro jé

24 februarja, 2022
0
0

Pogled v skrinjo nam bo povedal, kaj od zimskih zalog mesa je še treba pospraviti in narediti prostor za novo sezono. Kajti s pustom odhaja dolga zima in prihajajo topli, zeleni dnevi.

Kuhana svinjina s kislim zeljem, kislo smetano in orehi

Potrebujemo: 600 g svinjskega plečeta (zgornji del, lopatica), 400 g kislega zelja, sol, poper v zrnju, lovorov list, mleta kumina, 150 g kisle smetane, 50 g bele moke, 100 g orehovih jedrc

V kozico damo kislo zelje, dolijemo vodo, posolimo in dodamo začimbe. Na zelje položimo meso in vse skupaj kuhamo v pokriti posodi na zelo šibkem ognju dve uri. Pazimo, da je med kuhanjem vedno dovolj vode. Po dveh urah vzamemo meso iz posode in ga postavimo na toplo.

Kislo smetano in moko zmešamo ter dodamo kislemu zelju in kuhamo 15 minut, da se zgosti. Nato dodamo še orehe.

Tlačenka

Potrebujemo: ¾ kg glavine (1/2 kg mastne, 1/4 kg puste, ¼ kg rilca, ½ kg svinjskih kožic, 2 parkeljca, 1 svinjski jezik), jušna zelenjava, sol, poper, majaron, čebula, želodec

Meso, rilec, kože, jezik in parkeljca kuhamo z jušno zelenjavo v slani vodi, a ne povsem do mehkega. Meso zrežemo na večje koščke, rilec, kože in parkeljce pa na rezance. Meso v skledi zmešamo, mu prilijemo malo juhe, dodamo začimbe in nekaj nastrgane čebule. Zmes damo v dobro očiščen svinjski želodec, ga zašijemo in kuhamo eno do dve uri, tako da bo voda tik pod vreliščem. Tu in tam ga prebodemo, da ne poči. Tlačenka je kuhana, ko iz nje ob vbodu ne priteče več kalna tekočina. Ohlajeno tlačenko obtežimo za 24 ur.

Pri pripravi tlačenke lahko uporabljamo poleg naštetih začimb tudi piment, koriander, muškatni orešček, kumino in lovorov list. Po okusu.