Palačinka kot skodelica

3 februarja, 2022
0
0

Zaradi visoke temperature naglo naraste in se oblikuje v skodelico, ki je hrustljava na robu, rahla in debelejša od naših palačink. Pravzaprav je različica klasične palačinke, zanjo uporabimo le nekaj več jajc in naredimo gostejše testo.

Ta velika rahla palačinka, je odlična za zajtrk, kosilo ali kot sladica v vsakem letnem času. Narediti jo je povsem preprosto. Vse sestavine stepemo ročno ali pa damo v mešalnik, ga vključimo in mešamo nekaj sekund. Tekoče testo vlijemo v ponev za peko v pečici ali nepregorno posodo, premazano z maslom. Pečemo v pečici, segreti na 230 stopinj. Po dvajsetih minutah bomo vzeli iz nje krasno palačinko v obliki skodelice, ki jo lahko le potresemo z mletim sladkorjem in pokapamo z limonovim sokom ali pa napolnimo s sladkim nadevom – na primer koščki pomaranč ali mandarin, jagodičjem, dušenimi jabolki, potresenimi z mletim sladkorjem – ali slanim nadevom, kot je mladi sir, jogurt, dimljeni losos, šunka ali koščki klobase, jajca.

Palačinka ne izvira iz Nizozemske, kot bi morda sklepali prvi hip glede na njeno ime (Dutch je angleška beseda za nizozemski), pač pa iz Amerike. Prvič so jo stregli okoli leta 1900 v družinski restavraciji Manca’s Cafe v Seattlu v ameriški državi Washington, ki ga je vodil Victor Manca. Kavarna je postala kmalu zelo priljubljena tudi zato, ker je bil lastnik nadarjen kuhar, ki je imel veliko smisla za izumljanje novih jedi. Palačnika Dutch baby je bila tako najverjetneje njegova izpeljava iz nemških jabolčnih palačink. Lastnikova mala hči je želela reči »Deutsch pancake«, vendar je namesto tega zmogla reči le »Dutch pancake«, in od tod najverjetneje tudi ime za znamenito palačinko.

Palačinko pripravljamo v litoželezni ponvi ali nepregorni okrogli posodi, ki prenese zelo vročo pečico. Visoka temperatura je namreč nujna, zato da se testo hitro dvigne. V sladko različico lahko dodamo vaniljev izvleček, vendar ni nujno.

Za testo potrebujemo tele sestavine: 3 jajca sobne temperature, ½ skodelice (125 ml) mleka, ¼ žličke vaniljevega izvlečka, ½ skodelice (70 g) moke, ščepec soli, 2 žlici zmehčanega masla; za nadev: sveže sadje ali sadje iz kompota, mleti sladkor.

Pečico segrejemo na 230 stopinj. Litoželezno ponev ali nepregorno posodo postavimo na srednjo rešetko v pečico, da se bo dobro segrela. Pomembno je, da ponev ali posodo, v kateri bomo pekli palačinko, dobro segrejemo. Medtem v skledo ubijemo jajca, jih razžvrkljamo, dodamo mleko, moko, sladkor, sol in vaniljev izvleček.
Ko se posoda dobro razgreje, damo vanjo maslo in ko se to raztopi, ga enakomerno razporedimo po posodi – tudi po notranjem robu. Nato vlijemo vanjo testo za palačinko. Pečemo od 15 do 20 minut, v tem času se palačinka dvigne v obliko skodelice. Ko je pečena, jo napolnimo s sadjem, potresemo z mletim sladkorjem in hitro ponudimo.

Ko je palačinka pečena, se oblikuje v lepo skodelico, ki pa se tudi hitro sesede. Zato morajo biti vsi, ki jim bomo postregli z njo, že za mizo.