Obrok iz sladkega zelja

21 decembra, 2021
0
0

Sladko zelje je tista dobra zimska vrtnina, ki jo pridelamo doma in jo imamo svežo pri roki tja v zimske dni. 

Solata iz sladkega zelja

Sestavine: 1 majhna glava zelja, sol, 8 žlic vinskega kisa, 2 žlici sladkorja, 2 čebuli, 4 žlice olja, 80 g mesnate slanine, 1 žlica kumine v zrnju

Zelje očistimo, operemo, odstranimo trde dele in narežemo na zelo tanke rezance. Za dve do tri minute ga potopimo v slano vodo, odcedimo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Iz kisa, sladkorja, olupljene in zelo drobno sesekljane čebule, soli in olja umešamo solatni preliv in z njim prelijemo zelje. Slanino narežemo na drobne kocke in jih v suhi ponvi na hitro opražimo. Stresemo jih na solato in primešamo kumino. Dobro premešamo.

Polžki s pečenico in zeljem

Sestavine: 1 srednje velika glavica zelja, 400 g testenin polžkov, za oreh masla, 4 žlice naribanega parmezana; za omako: par pečenic, 4 žlice olja, 1 kozarec suhega belega vina, juha za zalivanje, sol

Zelje narežemo na rezance, stresemo ga v veliko osoljene vrele vode in kuhamo nekaj minut. Nato dodamo še polžke in skupaj z zeljem skuhamo do konca.

Medtem naredimo omako: Pečenico olupimo, jo z vilicami nadrobimo in stresemo na vroče olje v ponvi. Popražimo in prilijemo kozarec vina. Ko vino izhlapi, prilijemo še zajemalko tople juhe ali vode in pustimo, da se nad zmernim ognjem kuha, medtem ko se kuhajo tudi testenine z zeljem.

Polžke in zelje odcedimo, prelijemo z omako s pečenico, dodamo še košček masla in premešamo. Potresemo z naribanim parmezanom in znova premešamo. Ponudimo.