Decembrska peka piškotov

20 decembra, 2021
0
0

Cimetove zvezdice

Sestavine: 500 g mandljev, 5 beljakov, 450 g mletega sladkorja, 2 žlički mletega cimeta, 1 žlička češnjevega žganja (kirsch)

Mandlje drobno zmeljemo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Vanj zamešamo mleti sladkor, skodelico snega prihranimo za glazuro. Mandlje, cimet in češnjevo žganje zamešamo v sneg, hitro ugnetemo testo, ga pokrijemo in za uro shranimo v hladilnik.

Desko posujemo s sladkorjem in na njej razvaljamo testo 1 centimeter debelo. Izrežemo zvezdice in jih enakomerno prevlečemo z beljakovo glazuro.

Nato jih razvrstimo po pekaču in pustimo čez noč, da se sušijo pri sobni temperaturi.

Pečico segrejemo na 160 stopinj in v njej pečemo cimetove zvezde od 7 do 8 minut. Zvezde morajo biti znotraj še mehke, po vrhu pa morajo ostati bele.

Limonovi kolački

Sestavine: 125 g masla, 100 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 jajce, 1 rumenjak in nastrgana limonova lupinica, 250 g mehke moke, 9 g pecilnega praška, 1 beljak in 1 žlička sladkorja, 50 g kandirane limonove lupinice, 70 g rozin, 50 g mandljev

Maslo penasto umešamo in mu med mešanjem dodajamo 100 g kristalnega in vaniljev sladkor, jajce, rumenjak in nastrgano limonovo lupinico. Nato presejemo moko s pecilnim praškom in jo ugnetemo v masleno-jajčno zmes. Iz nje delamo kot oreh velike kupčke in jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko.

Stepemo beljak z žličko sladkorja in s tem premažemo kupčke. Kandirano limonovo lupinico narežemo na drobne kocke, dodamo rozine, olupljene in sesekljane mandlje ter s tem potresemo kupčke testa. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 175 do 200 stopinj, in v njej pečemo piškote približno 15 minut.

Orehovi trikotniki

Sestavine: za testo: 200 g moke, 2 kavni žlički pecilnega praška, 100 g sladkorja, 2 rumenjaka, 100 g masla, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, malo naribane limonove lupinice, malo marelične marmelade za premaz; za nadev: 140 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 150 g masla, 300 g mletih orehov, 30 ml ruma; in še: čokolada za okras

Iz sestavin za testo ugnetemo gladko testo. Za pol ure ga damo v hladilnik, nato ga razvaljamo in damo v pekač, obložen s papirjem za peko, in na tanko namažemo z marelično marmelado.

Naredimo nadev: Maslo, kristalni in vaniljev sladkor in rum zavremo ter umešamo mlete orehe. Počakamo, da se masa nekoliko ohladi. Potem jo namažemo na razvaljano testo, premazano z marmelado.

Pečemo 15 minut v pečici, segreti na 180 stopinj. Še vroče pecivo narežemo na kvadrate, te pa diagonalno prerežemo, da dobimo trikotnike. Okrasimo jih s stopljeno čokolado.