Pečene kutine

8 novembra, 2021
0
0

Skrivnost takšne slaščice so dobri sadeži in prave začimbe: mleti cimet, nageljnove žbice, nekaj stebelc timijana ali majarona za jabolka. Po želji lahko dodamo še limonov sok, kardamom, zvezdasti janež ali mešanico začimb. Tako lahko pripravimo zdravo sladico, ki je nebeško dobra in poceni.

Sestavine: 4 kutine (600 g), 2 žlici sveže stisnjenega limonovega soka, 35 g sladkorja, 1 žlička mletega cimeta; in še: 4 kepice vaniljevega sladoleda (po želji)

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Kutine operemo in osušimo. Po dolžini jih prepolovimo in jim odstranimo trdo sredico skupaj s pečkami. Polovice kutin položimo v pekač s prerezano stranjo navzgor. V manjši skledi zmešamo limonov sok, cimet in sladkor, nato pa ga razdelimo po kutinah.

V skodelico nalijemo do polovice vodo, nato pa jo postavimo v sredino pečice. Pečemo približno 40 minut, dokler se kutine ne zmehčajo. Pečeni sadeži naj se hladijo vsaj 30 minut, nato ponudimo mlačne ali ohlajene na sobno temperaturo. K vsaki porciji lahko dodamo kepico vaniljevega sladoleda.