Palačinke s češnjami

26 julija, 2021
0
0

Sestavine: za testo: 3 jajca, 250 g moke, 1 dl mineralne vode, 4 dl mleka, 3 žlice olja, 1 zavitek  vaniljevega sladkorja, ščepec soli, kokosova maščoba za peko; za nadev: 700 g češenj, 5 dl rdečega vina, 200 g rjavega sladkorja; za preliv: 2,5 dl mleka, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 2 jajci

Naredimo testo: V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca, ščepec soli in vaniljev sladkor. Med mešanjem postopoma prilijemo mleko in mineralno vodo, nazadnje pa še olje. Pazimo, da je testo gladko, brez grudic, pri sobni temperaturi naj počiva vsaj pol ure. V ponvi za vsako palačinko posebej stopimo košček kokosove maščobe, na katero nalijemo testo. Med vlivanjem testa ponev obračamo, da se testo lepo razleze in so palačinke čim tanjše. Palačinko pri zmerni temperaturi pečemo toliko časa, da med stresanjem ponve po njej zdrsi, potem pa jo obrnemo in spečemo še na drugi strani.

Pripravimo nadev: Češnje operemo in jim odstranimo koščice. Nato jih kuhamo v vinu, ki smo mu dodali sladkor, dokler se masa ne zgosti. Z njo premažemo palačinke, jih zapognemo na četrtine in zložimo v malo namaščeno nepregorno posodo.

Za preliv zmešamo jajci z vaniljevim sladkorjem in počasi dodajamo mleko. S tem prelijemo palačinke in pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, približno 30 minut. Ponudimo jih takoj.

Lahko pa jih tudi namažemo z nadevom in prelijemo z malo stopljene temne čokolade.