Smrekovi vršički za zdravje in dodatek jedem

16 maja, 2021
0
0

Vse to blagodejno vpliva na zdravje, sirup iz smrekovih vršičkov na primer pomirja kašelj, razkužuje dihalne poti, spodbuja prekrvitev sluznice, dihalnih poti in izločanje sluzi, blaži vnetja in blagodejno deluje na vsa dihala. Uporabimo pa ga lahko tudi kot aromatičen dodatek, ki bo popestril spomladanski jedilnik. Najboljše je, da smrekove vršičke uporabljamo sveže. Če jih posušimo, izgubijo večino dragocenih sestavin in vitamina C. Res pa je, da dajo posušeni smrekovi vršički čaju prijeten okus, pravi avtorica knjige Gozdna kuhinja Petra Kavšek.

Smrekov sirup

Sirup iz smrekovih vršičkov pripravimo tako, da dno velikega kozarca prekrijemo z debelo plastjo vršičkov, sledi sladkor, vršički in spet sladkor.  Na vrhu je plast sladkorja. Na dnu naj bo zelo debela spodnja plast vršičkov (debelejša od sladkorne). Tako namreč preprečimo, da bi sladkor sedel na dno in se strdil. Kozarec damo na sonce vsaj za 40 dni. Precedimo in shranimo na suhem in hladnem prostoru. Sladkor lahko nadomestimo z medom ali javorovim sirupom.

Za hitrejšo različico potrebujemo približno 200 g smrekovih vršičkov, 1 kg rjavega sladkorja in 1 l vode.

Vršičke damo v posodo in prelijemo z vodo. Postavimo jo na štedilnik. Ko vršički zavrejo, pustimo, da se kuhajo 10 minut. Sok precedimo in vmešamo sladkor ter znova pristavimo na ogenj. Tokrat kuhamo 20 minut. Vroč sirup takoj nalijemo v stekleničke, zapremo in shranimo v temnem in hladnem prostoru.

Ko precedite sirup, nikoli ne zavrzite ostanka. Odcejene vršičke lahko prelijete z vodo, premešate in znova odcedite. Ta sok hranite v hladilniku, ga zmešate z limono in pijete za žejo. Odcejene vršiške pa lahko porabite v čajih. Sploh vam ne bo treba dodajati sladkorja.
 

Zdrava majoneza s smrekovimi vršički

Sestavine: 100 g mandljeve moke, 1 dl vode, 4 žlice oljčnega olja, kis (vinski ali jabolčni), limonov sok, sol, ½ žličke medu, gorčica, česen v prahu, 25 g svežih smrekovih vršičkov

Mandljevo moko zmešamo z vodo, postavimo na ogenj in mešamo toliko časa, da se zmes zgosti. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato v zmes vmešamo žlico olja in mešamo z mešalnikom od 15 do 20 sekund. Dodamo še eno žlico sladkorja in spet mešamo 15 sekund. Postopek ponavljamo. Po četrti žlici olja bo majoneza postala motna in kremasta. Po okusu dodamo mešanico kisa in limonovega soka. Dodamo sol, med, gorčico in česen v prahu.

Ko dodajamo sestavine, majonezo večkrat pokusimo in količine prilagodimo svojemu okusu. Na koncu primešamo iglice svežih smrekovih vršičkov. Majonezo pustimo v hladilniku vsaj eno uro, preden jo ponudimo, zato da se okusi prepojijo.

Majoneza s smrekovimi vršički je čudovit namaz, ki ga ponudimo v sendvičih, krompirjevi solati ali v kombinaciji z ribami in morskimi sadeži.

Oljčno olje s smrekovimi vršički

Sestavine: 250 ml smrekovih vršičkov, 500 ml oljčnega olja

Olje segrejemo na 50 stopinj. S smrekovimi vršički napolnimo kozarec in jih prelijemo z oljem. Dobro zapremo in pustimo v temnem prostoru vsaj štirinajst dni, preden bomo olje uporabili. Aromatizirano olje se odlično poda k solatam.

Več receptov za gozdne sadeže najdete v knjigi: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/gozdna-kuhinja