Domači ravioli z divjimi šparglji

16 maja, 2021
0
0

 Zdaj ko bo na vrtu in v naravi zmeraj več zelenjave in začimb, imamo še toliko več možnosti, da naredimo kakšne testenine, na primer polnjene raviole z divjimi šparglji. Avtorica knjige Ta domače testenine Saša Drobnič Škrjanec je prav mojstrica ročnega izdelovanja rezancev, špeclov, ušesc, metuljčkov, svedrcev, fužev, tortelinov in še marsikaterih testenin. V  svoji knjigi nas preprosto vpelje v umetnost izdelovanja testenin. Potem pa sta potrebna le še vaja in veliko veselja.

Za raviole z divjimi šparglji potrebujemo: 400 g kamutovega testa

za nadev: 250 g sirarske skute, lupinico 1 biolimone, sol, poper, muškatni orešček

Kamutovo testo razvaljamo in izrežemo večje kroge.

Pripravimo nadev: sirarski skuti dodamo naribano limonovo lupinico, jo posolimo, popopramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Na vsak krog nanesemo malo nadeva, ga prekrijemo z drugim krogom in oblikujemo raviole. Skuhamo jih v veliko slanega kropa in preložimo v omako.

za omako: 300 g svežih divjih špargljev, 200 ml zelenjavne jušne osnove, 2 mladi čebulici, sol, poper, 50 g masla, 2 rumenjaka, oljčno olje; za posip: pest parmezana, šopek svežega drobnjaka

Omako pripravimo takole: Najprej si pripravimo zelenjavno osnovo. V kozico vlijemo 500 ml hladne vode, vanjo pa položimo 100 g zelene, po 1 rumen in oranžen koren, vejico peteršilja, strok česna in polovico čebule z lupino. To kuhamo približno pol ure na zmernem ognju.

Špargljem odstranimo spodnji oleseneli del. Preostalo pa narežemo na približno 2 do 4 cm dolge koščke.

Na ponvici na oljčnem oljem prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Ko čebula oveni, posolimo, popopramo in ji primešamo divje šparglje. Na hitro prepražimo in zalijemo z dvema zajemalkama zelenjavne jušne osnove. Pokuhamo.

Če se je tekočina v omaki pokuhala, prilijemo še malo zelenjavne jušne osnove.

Dodamo maslo in premešamo, da se omaka zgosti, nato ponvico odstavimo z ognja. Dodamo rumenjaka in hitro mešamo, da se omaka ne sesiri. Dodamo odcejene raviole, ponvico narahlo potresemo, da se omaka oprime raviolov, in ponudimo. Po vrhu potresemo sveže nariban parmezan in na drobno narezan drobnjak.

Recept za kamutovo testo
Potrebujemo: 500 g kamutove moke, 4 jajca, vodo po potrebi

Naredimo kamutovo testo: Kamutovi moki postopoma primešamo jajca, nato dodajamo vodo po žlicah. Z rokami ugnetemo čvrsto testo. Pokrijemo ga s prozorno folijo in pustimo počivati vsaj pol ure.

Kako naredimo kvadratne raviole

Dva kosa testa razvaljamo od najširše debeline do najtanjše na strojčku za izdelovanje testenin. Z dresirno vrečko nabrizgamo nadev po sredini testa, med vsakim nadevom naj bo vsaj 3 cm praznega prostora.

Robove testa na tanko premažemo z vodo. Testo prekrijemo z drugim, enako širokim trakom testa.  Okoli nadeva s prsti rahlo pritisnemo testo, da iztisnemo odvečni zrak. Robove dobro pritisnemo, da se testo zlepi in nam nadev med kuhanjem ne bo iztekel. Z modelčkom ali nožem oblikujemo okrogle ali kvadratne raviole.

Veliko receptov za domače testenine boste našli v knjigi: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ta-domace-testenine