Čemažev pesto v kozarčkih

13 maja, 2021
0
0

Čemaž iz leta v leto vse več uporabljamo pri kuhanju in mnogi vsakokrat nestrpno pričakujemo čas, ko se pojavijo prvi nežno zeleni lističi čemaža. Ti so tudi najboljši. Če bi radi malo podaljšali sezono čemaževih jedi, pripravite pesto.

Čemažev pesto z mandlji

Sestavine: 100 g svežih čemaževih listov, 50 g mandljev (orehov ali pistacij), 150 ml oljčnega olja, 30 g parmezana, ščepec soli

Čemaževe liste preberemo operemo in osušimo. Nato jih na grobo narežemo. Damo jih v mešalnik skupaj z oljčnim oljem in malo soli ter zmeljemo. Potem dodamo še mandlje ali druge oreščke in nazadnje parmezan. Meljemo toliko časa, da se vse sestavine povežejo v enotno maso.

Z dodatkom orehov in limone

Sestavine: 70 g čemaževih listov, 10 orehov, 70 ml oljčnega olja, 1 biolimona, sol

Temeljito umijemo čemaževe liste in jih osušimo ter grobo narežemo. Limono oplaknemo in jo naribamo, vendar tako, da naribamo le rumeni del lupine, ne pa tudi belega, ki je zelo grenak. Iztisnemo sok polovice limone. Orehe grobo nasekljamo.

V mešalnik damo čemaževe liste, sok in naribano lupinico limone, orehe in oljčno olje ter meljemo, dokler ne dobimo enotne mase. Kolikor čemaža ne porabimo, ga shranimo v kozarček in damo v hladilnik, kjer brez težav ostane, dokler ga ne porabimo.

Pesto iz čemaža lahko uporabimo za začinjanje testenin, za pripravo kruhkov za prigrizek ali pa ga ponudimo k sirom.