Pleteni venec

1 aprila, 2021
0
0

Za veliko noč obvezno pečemo: če že ne potice z našim najljubšim nadevom, pa lahko zamesimo sladki kruh z rozinami in kandiranim sadjem ali pa naredimo pleteni venec, ki ga bomo položili na mizo in vanj umestili nekaj pobarvanih velikonočnih jajc. 

Pleteni venec in sladki kruh 

Sestavine: 1 kg moke, 80 g kvasa, ½ l mlačnega mleka, 100 g sesekljanih mandljev, 200 g sesekljanega citronata, 300 g rozin, 3 žlice ruma, 200 g masla, 100 g sladkorja, 2 jajci, ščep soli; 50 g tekočega surovega masla, 50 g sladkorja, rumenjak, 50 g mandljevih palčk, 50 g sladkorja, 3 žlice ruma; in še: maslo za pekač

Pekač namastimo. Moko presejemo v skledo, na sredini naredimo jamico in iz kvasa, mleka in malo moke zmešamo kvasec, ki naj vzhaja 15 minut. Mandlje, citronat in rozine, ki smo jih  oprali v vroči vodi in osušili, zmešamo z rumom in pustimo pol ure, da se prepojijo. Razpustimo maslo in s sladkorjem, jajcema, soljo, kvascem in vso moko zamesimo testo. Stepamo ga, nato pa naj vzhaja 40 minut.

Testo razdelimo na dva dela. V en del ugnetemo sadeže, prepojene z rumom, in oblikujemo hlebec, ki naj vzhaja 20 minut. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo križno zarežemo in pečemo 50 do 60 minut. Še vroč kruh namažemo s tekočim surovim maslom in potresemo s sladkorjem.

Iz drugega dela testa spletemo venec ali dva, ju premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, potresemo z mandljevimi palčkami in sladkorjem, nazadnje pa še pokapamo z rumom. Pečemo ju 50 do 60 minut.