Solata iz laškega fižola s kranjsko klobaso

22 februarja, 2021
0
0

Tale recept za  fižolovo solato je izbran iz zanimive kuharske knjige z naslovom Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed ali sladica. V njej avtorica Andreja Škrabec razkriva, kako raznovrstne so možnosti za pripravo jedi iz fižola, saj je tega toliko vrst, na primer: ribničan, savinjski sivček, češnjevec, lišček, tetovec, rdeči in črni fižol, maslenec, adzuki, cipro in še bi lahko naštevali.

V njeni družini, pravi Andreja Škrabec, je fižolova jed na mizi vsaj enkrat na teden, fižolova torta pa ne manjka ob posebnih priložnostih.

Sestavine za fižolovo solato

Sestavine: 150 g laškega fižola, lovorov list, 1 bela čebula, 2 kranjski klobasi, 4 jajca, sol; za zabelo: olje, kis, sol in sveže mleti poper

Fižol dan prej namočimo tako, da je ves z vodo pokrit dva prsta visoko. Naslednji dan vodo odlijemo, fižol stresemo v lonec in nalijemo svežo vodo, ki jo rahlo osolimo, dodamo lovorov list, pristavimo in kuhamo eno uro.

Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Odcejen in kuhan fižol stresemo v skledo in mu dodamo narezano čebulo. Zabelimo z oljem, kisom in sveže mletim poprom. Dobro premešamo.

Posebej skuhamo kranjsko klobaso: položimo jo v kozico, dolijemo toliko vode, da je vsa pokrita, in kuhamo slabe četrt ure. Kuhano klobaso preložimo na desko, jo previdno večkrat prebodemo, da maščoba med rezanjem ne bo brizgala. Narežemo jo na kolobarje in razporedimo po solati.  V manjši posodi skuhamo jajca do trdega, jih olupimo in narežemo na kolesca ter porazdelimo po  vrhu solate.

Fižol laščan je prav poseben fižol, imenujemo ga tudi turški fižol. Med ljudmi sta razširjeni še imeni žohar ali keber. Še posebno  primeren je za solate, saj se ne razkuha (če ga le ne kuhamo predolgo). Med kuho ohrani obliko in celo nekaj svoje prvotne pisanosti.