Solate, ki nas nasitijo

4 februarja, 2021
0
0

Prevečkrat naredimo samo solato iz ene sestavine in se je počasi tudi naveličamo. Toda solate so lahko še vse kaj drugega: v kombinaciji z mesom, kašami in drugimi sestavinami so lahko okusen in nasiten obrok, ki pogosto preseneti s polnim okusom. Izbrali smo nekaj predlogov iz knjige avtorice Ive Dolenc Uživajmo solate. Videli boste, koliko neizčrpnih možnosti ponuja sestavljanje solat.

Pisana solata s piščančjim filejem

Sestavine: 200 g ovčjega sira (fete), 400 g piščančjega fileja, 200 g mešane zelene solate, drobnjak, peteršilj, oljčno olje, sok 1 limone, sol, poper

Zeleno solato čistimo in operemo. Oprani peteršilj osušimo in sesekljamo. Drobnjak drobno narežemo in oboje zmešamo z limonovim sokom. Dodamo 1 do 2 žlici oljčnega olja. Sir narežemo na kocke. Piščančji file operemo, osušimo in narežemo na trakove ter ga popečemo na olju. Zeleno solato narežemo, jo damo v skledo, potresemo s sesekljanimi zelišči in zabelimo z limonovim sokom in oljčnim oljem. Posolimo in popopramo. Dodamo sir in piščanca.

Kuhana govedina v solati

Sestavine: 300–400 g kuhane govedine, 2 stebli zelene, 2 jajci, 2 žlici kalčkov, 1 manjša čebula, oljčno olje, sol, kis, poper

Kuhano govedino narežemo in ji dodamo kuhani jajci, narezano čebulo in narezano stebelno zeleno. Iz oljčnega olja, kisa, soli in popra naredimo preliv. Prelijemo ga po narezani govedini, čebuli in jajcih. Solato narahlo premešamo, na koncu pa dodamo še kalčke. K solati ponudimo košček polnozrnatega kruha.

Zeleni radič s polnjenimi paradižniki 

Sestavine: 200 g zelenega radiča, 12 češnjevih paradižnikov ali več, 100 g skute, 1 žlica kisle smetane, oljčno olje, kis, sol, poper, sesekljan peteršilj, hren iz lončka

Zeleni radič operemo, dodamo oljčno olje, kis in sol. Razporedimo ga v solatne skodelice in na vsak krožnik damo nekaj češnjevih paradižnikov. Paradižnikom odrežemo vrhnji del in jih izdolbemo. Napolnimo jih s skuto, zmešano s kislo smetano. Dodamo poper in sesekljan peteršilj. Na koncu dodamo na vsak krožnik žličko hrena.

Brstični ohrovt v solati

Sestavine: 500 g brstičnega ohrovta, 200 g kuhanega in olupljenega kostanja (lahko zamrznjenega), oljčno olje, jabolčni kis, 1 žlica balzamičnega kisa, sol, poper

Brstični ohrovt očistimo, operemo, spodaj dvakrat zarežemo v obliki križa in ga skuhamo v slani vodi. Kuhanega preložimo v ledeno mrzlo vodo, da ohrani lepo zeleno barvo. Dodamo oljčno olje, jabolčni in balzamični kis ter če je treba, še sol in poper. Dodamo kuhan in olupljen kostanj. Solato lahko jemo samo ali pa jo ponudimo k pečeni perutnini ali siru.

Porova solata s piro

Sestavine:150 g pire, 300 g pora, oljčno olje, jabolčni kis, sol, poper, zelene oljke

Skuhamo piro in jo ohladimo. Por očistimo in ga v majhni količini podušimo. Ohlajenega dodamo piri, dodamo oljčno olje, jabolčni kis, sol, poper in nazadnje še zelene oljke.