Drobne sladke umetnije

15 decembra, 2020
0
0

Piškotov napečemo na zalogo, saj nam bodo prišli prav, če zmanjka drugega peciva, pa tudi – otrokom jih ni zagotovo nikoli dovolj. Recepta za cimetove zvezdice in skalce sta izbrana iz knjige Mine Lavtižar Minini cukri (Založba Kmečki glas).

Cimetove zvezdice

Sestavine (za 2 pekača): 6 beljakov, 300 g sladkorja, 600 g mletih mandljev, 4 zvrhane žličke mletega cimeta, sladkor v prahu; za premaz: 2 beljaka, 160 g sladkorja v prahu, 2 žlici limonovega soka

Beljake s sladkorjem v prahu stepemo v trd sneg – sladkor dodamo, ko se sneg začne strjevati. Odvzamemo polovico ter jo zmešamo z mandlji in cimetom. Dobljeni masi postopoma primešamo še preostali sneg in jo pustimo počivati približno pol ure.

Pripravimo dva lista papirja za peko in enega potresemo s sladkorjem v prahu. Nanj damo testo za zvezdice. Z drugim listom papirja za peko ga pokrijemo in razvaljamo za približno centimeter debelo.

Zgornji list odgrnemo. Z zvezdastim modelom za piškote izrežemo zvezde in jih preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko.

Ko so zvezde izrezane in preložene, stepemo iz dveh beljakov za premaz sneg ter mu med stepanjem dodamo sladkor v prahu in limonov sok. S tem snegom premažemo zvezde in pustimo, da se od 8 do 10 ur sušijo na zraku, nato pa jih damo še za 10 do 12 minut v pečico, ogreto na 180 stopinj.

Čokoladne skalice

Sestavine (za 25–30 kupčkov): 50 g mandljevih jedrc, 50 g celih lešnikov, 50 g sončničnih semen, 150 g dobre temne čokolade, 50 g suhih brusnic, 50 g suhih marelic, 100 g suhih fig; za okras: mleti in nastrgani mandlji

Mandlje in lešnike popražimo, nato pa stresemo na vlažno krpo in jih v njej pomanemo, tako da luščina odpade. Potem jih še malo popražimo s sončničnimi semeni. Temno čokolado stopimo v vodni kopeli.  Brusnice, marelice in fige narežemo na manjše koščke, jih stresemo v posodo in jim dodamo popražene oreščke in semena. Ko se čokolada stopi, jo prelijemo čez sadje in oreščke ter vse skupaj dobro premešamo, da čokolada vse prekrije.

Sadno-čokoladno maso zajemamo s čajno žličko in jo v kupčkih polagamo na papir za peko. Kupčke potresemo z mletimi in nastrganimi mandlji, nato pa pustimo, da se strdijo.

Čokoladni domači prijatelj

Sestavine: 4 jajca, 140 g mletega sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 80 g temne čokolade, 280 g moke, 90 g kakava v prahu, 3 kavne žličke sode bikarbone, ščepec soli, 160 g celih praženih lešnikov

Jajca, navadni in vaniljev sladkor ter sol penasto stepamo. Dodamo presejano moko s kakavom in sodo bikarbono, drobno narezano čokolado in pražene lešnike ter na hitro zgnetemo skupaj. Iz testa oblikujemo tanjše štručke in jih pečemo od 15 do 20 minut v pečici, segreti na 175 stopinj.

Nekoliko jih ohladimo, potem pa jih narežemo na dobrega pol centimetra debele rezine. Pečene piškote ohladimo in shranimo v zaprti posodi.

Več receptov najdete na:https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/minini-cukri