Miklavž peče piškote

7 decembra, 2020
0
0

Začenja se čas, ko bomo napekli kup najrazličnejših piškotov. Te drobne male umetnije razveselijo pogled in so nebeško dobre. Toliko možnosti ponujajo, da jih nekateri pečemo najraje od vsega.

Medenjaki

Sestavine: 500 g gladke pirine moke, 120 g sladkorja v prahu, 1 kavno žličko sode bikarbone, 150 g masla, 160 g kostanjevega medu, 2 jajci, začimbe za medenjake ali 1 žlička cimeta in 1/2 žličke mletih nageljnovih žbic

Moko in sladkor presejemo v posodo, dodamo sodo bikarbono in začimbe. Nato dodamo na koščke narezano hladno maslo. Jajci razžvrkljamo v posodici in umešamo v maso. Med segrejemo, da postane tekoč, in ga prilijemo k preostalim sestavinam. Z roko pregnetemo, da nastane testo. Za dve uri ga damo v hladilnik, nato oblikujemo kroglice in jih skrbno natehtamo: vsaka naj tehta 12 g. Pečemo jih 10 minut v pečici, segreti na 180 stopinj.

Pomarančni piškoti

Sestavine: 150 g moke, 140 g masla, 1 žlica medu, naribana lupinica 1 biopomaranče, 2 rumenjaka, 1 jajce, 100 g kandiranih pomaranč, 80 g marelične marmelade, čokoladna glazura

Zmehčano maslo, med in naribano pomarančno lupinico penasto stepamo, primešamo jajce, rumenjak in presejano moko. Maso nadevamo v vrečko za brizganje z ravnim nastavkom in na pekač, prekrit s papirjem za peko, nabrizgamo manjše kupčke. Piškote pečemo v pečici, segreti na 175 stopinj. Pečene piškote ohladimo.

Kandirane pomaranče dobro nasekljamo in premešamo z marelično marmelado. Polovico ohlajenih piškotov obrnemo, namažemo z marmelado in pokrijemo z drugo polovico piškotov.

Čokolado raztopimo in v njej do polovice namočimo nadevane piškote. Lahko jih tudi okrasimo s koščki kandirane pomarančne lupine. 

Lešnikove palčke

Za testo: 100 g masla, 2 rumenjaka, 40 g sladkorja v prahu, ščepec soli, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 200 g moke, 1 kavna žlička pecilnega praška; za nadev: 400 g mletih lešnikov, 100 g mletega sladkorja, 4 žlice ruma, 150 ml vode, nastrgana lupinica 1 biopomaranče, za noževo konico mletih nageljnovih žbic, 1 zavitek vaniljevega sladkorja; za beljakovo kremo: 2 beljaka, 200 g sladkorja v prahu

Naredimo testo: Maslo, rumenjaka, sol, navadni in vaniljev sladkor zmešamo v gladko maso. Dodamo presejano moko s pecilnim praškom in ugnetemo v testo. Pustimo ga malo počivati na hladnem, medtem pa pripravimo nadev.

Nadev: Vodo z navadnim in vaniljevim sladkorjem, nastrgano pomarančno lupinico in nageljnovimi žbicami zavremo. Dodamo lešnike in rum ter dobro premešamo. Nadev ohladimo.

Testo razvaljamo na približno 3 mm debelo v obliki pravokotnika in ga položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po testu enakomerno namažemo nadev.

Beljake in sladkor stepamo, da se krema zgosti. Namažemo jo na nadev. Potem pecivo narežemo na paličke, dolge 5 cm in široke 2 cm. Pečemo približno 15 minut v pečici, segreti na 175 stopinj.

 Recepte za peko piškotov najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/najboljsi-piskoti