Mlečna sladica, ki jo imajo radi otroci

18 novembra, 2020
0
0

Čokolada, sadje, nutela, oreščki, rozine, s čim vse lahko posujemo mlečni riž, to kremasto sladko jed, ki jo postrežemo še vročo v skodelici. Z nekaj dodatki jo v pečici spremenimo v rižev narastek. Če temu dodamo naribana jabolka ali katero drugo sadje, pečenega pa prelijemo z malinovcem ali grenkim kakavom, zlepa ni boljše sladice. Najboljši je še malo topel, ko je sočen in je še čutiti rahlost beljakovega snega v njem. Recept za mlečni riž je izbran iz knjige Saše Drobnič Škrjanec Jedi iz sklede.

Mlečni riž s karameliziranimi jabolki

Potrebujemo: 200 g riža arborio, 800–900 ml mleka, 2 žlici masla, 5 jabolk, 4 žlice sladkorja, vaniljev strok, 1 zavitek vaniljevega sladkorja

V visoko kozico stresemo riž in vaniljev sladkor ter prilijemo mleko. Kuhamo na zmernem ognju, da se riž skuha, približno 20 minut. Medtem je treba riž večkrat premešati, da se ne prime dna ali prekipi. Ko je kuhan, primešamo žličko masla, da postane lepo kremast.

Jabolka olupimo in narežemo na manjše kocke ali krhlje. Maslo in sladkor damo v kozico in počakamo, da se sladkor raztopi in začne karamelizirati. Previdno dodamo na kocke narezana jabolka in primešamo, da se karamela lepo oprime jabolk. Jabolka bodo začela izločati sok in po nekajminutnem kuhanju bo nastala gostljata omaka. Dodamo še semena, ki smo jih z nožem postrgali iz vaniljevega stroka, premešamo in odstavimo. Mlečni riž ponudimo v skodelici in na vrh položimo veliko žlico še toplih karameliziranih jabolk.

Arborio  je riž, primeren za pripravo rižot, mlečnega riža in  riževega narastka, saj je v njem precej škroba, ki se med kuhanjem  sprošča, zato je jed kremasta. Med kuhanjem ostane sredica zrn čvrsta, zrna se ne lepijo med seboj, vpijajo pa vse arome in okuse, ki se sproščajo pri pripravi jedi ali sladice.

Can Stock Photo

Rižev narastek

Potrebujemo: 1 l mleka, ¼ l riža arborio, košček cimetove skorje, ščepec soli, košček masla, 2 žlici sladkorja, malo vaniljevega sladkorja, limonovo lupinico, malo ruma, 3 jajca, jabolka, marelično marmelado (po želji), mleti sladkor za posip

V mleku, ki smo mu dodali košček cimeta, skuhamo riž in zmes prelijemo v večjo skledo. Dodamo majhen ščepec soli, košček masla, sladkor, rum in nastrgano limonovo lupinico. Ko se v mleku kuhani riž ohladi, vmešamo vanj rumenjake, iz beljakov pa stepemo trd sneg in ga previdno primešamo. Pekač namastimo z maslom ali pa ga navlažimo in prekrijemo s papirjem za peko.

Jabolka olupimo in naribamo na tanke lističe. V pekač vlijemo polovico mase, jo pokrijemo s tanjšo plastjo naribanih jabolk in na to vlijemo drugo polovico mase. Narastek pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 25 minut. Še vročega potresemo z  mletim sladkorjem in ponudimo. Prelijemo ga z malinovcem ali grenkim kakavom, raztopljenim v malo vode.

Plast jabolk lahko premažemo s 3 žlicami marelične marmelade. Narastek bo tako nekoliko polnejšega, sladko-kiselkastega okusa, vendar malo manj rahel. Lahko pa mu pred peko dodamo tudi kakšno drugo sadje, ki ga naložimo po vrhu narastka.
Namesto jabolk lahko dodamo narastku tudi vložene višnje. Maso za narastek vlijemo v pekač. Višnje odcedimo in jih razvrstimo po vrhu narastka. Zato da ne bodo preveč potonile, jih malo pomešamo s piškotnimi drobtinami.

Recepte za jedi, ki jih pripravljamo v različnih letnih časih, tudi jeseni in pozimi, najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-iz-sklede