Jedi, ki jih pripravimo iz svežega zelja

18 novembra, 2020
0
0

Iz glave svežega zelja je mogoče pripraviti cel kup jedi. Zagotovo imate zeljnate glave v domači shrambi ali kleti. Zdaj je prav sezona in z njo priložnost, da preskušamo nove recepte iz zelenjave, ki nam je to sezono zrasla na njivi ali vrtu.

Juha iz svežega zelja

Sestavine: 1 manjša glava zelja, 3 krompirji, 1 čebula, 1 strok česna, olje, kumina, 1–2 žlici moke, poper in sol

Zelje narežemo na širše rezance, krompir pa na kocke. V lonec natočimo vodo, vanjo stresemo kumino, in ko voda zavre, stresemo vanjo narezano zelje. Posolimo in popopramo. Na olju prepražimo sesekljano čebulo, strt česen in moko ter dodamo k zelju. Kuhamo vsaj 15 minut, tako da se prežganje prekuha. Enako lahko pripravimo tudi juho iz ohrovta.

Sladko zelje z mesom

Sestavine: 500 g govedine, 1 kg svežega zelja, 3 glavice rdeče čebule, 2 paradižnika (sveža ali iz konzerve), nekaj žlic olja, 5 poprovih zrn, 1 večji korenček, 1 paprika (sveža ali zamrznjena), 1 žlica moke, 1 žlička mlete paprike, sol

V ponev vlijemo olje in ga segrejemo. Na vročem olju dušimo nasekljano rdečo čebulo in  na koščke narezano meso. Ko se meso zmehča, dodamo na tanka kolesca narezan korenček in na rezine narezano zelje ter dušimo naprej. Po 10 minutah dodamo žlico moke, mleto rdečo papriko, poprova zrna, na koščke narezano papriko in paradižnik. Prelijemo z vodo, tako da je vsebina v loncu povsem prekrita, posolimo po okusu in kuhamo na šibkem ognju še približno pol ure.

Lahko dodamo še list ali dva in malo vegete.  Okus lahko zaokrožimo z malo slanine, narezane na koščke, namesto moke pa zgostimo jed  s krompirjem. Dodamo od 3 do 4 krompirje, narezane na večje koščke, in dušimo, čez nekaj časa pa dodamo še 3 do 6 krompirjev, odvisno od velikosti. Prvi se bodo bolj razpustili in naredili jed gostljato, drugi pa bodo ostali skuhani v koščkih.

Zeljne polpete

Sestavine: ¾ kg svežega zelja, 2 jajci, nekaj žlic olja, pol čebule, sol, poper, peteršilj; za paniranje in cvrenje: 200 g drobtin, 100 g moke, 2 jajci, 1/2l  olja

Zelje očistimo in skuhamo v osoljeni vreli vodi, skuhano odcedimo in drobno sesekljamo. Primešamo še jajce, sesekljano prepraženo čebulo, sesekljan peteršilj, posolimo, popopramo in primešamo od 30 do 50 g drobtinic. Ko je zmes enakomerno napojena, izoblikujemo iz nje polpete, jih povaljamo v moki, stepenih jajcih in drobtinah ter ocvremo. K polpetom ponudimo solato.