Kosilo je že pripravljeno

9 novembra, 2020
0
0

Tudi zato, ker kuhamo več kot navadno in je dobro, da si nakuhamo kaj na zalogo. Navsezadnje zaradi tega, da ostane gospodinji kakšna urica zase ali za potrebno drugo delo, ki ga je treba postoriti. Na zalogo lahko pripravimo marsikaj, predvsem izdatnejše jedi na žlico, kot so enolončnice, golaži in podobno.

Enolončnica iz čičerke s krpicami

Takšno enolončnico s krpicami iz rezančnega testa je zares preprosto narediti. Čičerko  lahko skuhamo že dan prej, tako bo s pripravo še manj dela.  Zanjo potrebujemo: 240 g kuhane čičerke, za pest na majhne kocke narezanega korenja, pora in zelene, 100 g majhnih krpic iz rezančnega testa, 1 žlico paradižnikove passate (pretlačeni paradižnik iz konzerve, na primer mutti), šalotko, oljčno olje, sol, rožmarin, približno 650 ml vode

Na malo oljčnega olja popražimo sesekljano šalotko in zelenjavo. Dodamo čičeriko in žlico paradižnikove passate. Dobro premešamo in pustimo, da se kuha 2 do 3 minute. Čičeriko prelijemo  s približno 650 ml vode. Posolimo in pustimo, da se kuha 10 minut ali dokler ni skoraj kuhana. Proti koncu dodamo krpice in jih pustimo, da se kuhajo, kot je zapisano na embalaži testenin. Ko so skuhane, je enolončnica pripravljena. Juho nalijemo na krožnike, v vsako porcijo dodamo  pol žličke dobrega surovega oljčnega olja in vejico svežega rožmarina.

Pixabay

Pixabay

Ciganski golaž z žličniki

Potrebujemo: ½ kg govedine, ¼ kg čebule, 50 g olja, sol, ¼ kg krompirja, 40 g suhe slanine, 3 stroke česna, 20 g rdeče paprike, malo feferona (po želji), 20 g paradižnikov mezge, 1 kislo kumarico, 1 dl rdečega vina; za vodne žličnike: 1 jajce, 150 g moke

Govedino narežemo na koščke, primerne za golaž. Čebulo narežemo na tanke kolobarje in jo na olju svetlo prepražimo. Dodamo meso, malo zalijemo, posolimo in dušimo. Napol mehkemu mesu dodamo na kocke narezano slanino, na podolgovate kose narezan krompir, sesekljan česen, papriko, feferon in paradižnikovo mezgo. Prilijemo še vodo, da je vse pokrito z njo, in pustimo, da počasi vre.

Iz jajca in moke oblikujemo majhne žličnike in jih  15 minut, preden bomo postregli z golažem, zakuhamo. Primešamo še sesekljano kumarico in vino ter prevremo.

Krompirjeva enolončnica

Sestavine, ki jih potrebujemo: 2 srednje veliki čebuli, šopek jušne zelenjave, 80 g margarine, 1 1/2 l  mesne juhe (lahko iz kocke), 1 ½ kg krompirja, 500 g kranjske klobase, sol, poper, timijan, luštrek, 2 žlici sesekljanega peteršilja

Čebulo olupimo in jo narežemo na rezine. Nato očistimo šopek jušne zelenjave, jo operemo in drobno narežemo. V kozici raztopimo margarino, na njej prepražimo čebulo in jušno zelenjavo ter prilijemo mesno juho. Olupimo krompir, ga  umijemo in narežemo na polovice. Na kocke narežemo  kranjsko klobaso in jo skupaj s krompirjem stresemo v juho. Začinimo s soljo, poprom, timijanom, luštrekom. Pustimo, da juha znova zavre, nato počakamo približno pol ure, da se sestavine mehko skuhajo. Del krompirja stlačimo, da je juha bolj kremasta. Na koncu, če je potrebno, juho še popopramo in dosolimo  ter potresemo s sesekljanim peteršiljem.