Svinjski zrezki s kolerabo in jabolki

5 novembra, 2020
0
0


Sestavine (za 2 osebi): 2 svinjska kotleta brez kosti (vsak po 200 g), 100 g dimljene slanine, 300 g kolerabe, 2 manjši jabolki, 5 g masla, 1 žlica olja, 330 ml jabolčnega vina (cidre), sol sveže mleti beli poper, ¼ žličke mlete kumine, ½ žličke suhega timijana

Svinjska kotleta oplaknemo in osušimo s papirnato brisačo. Z obeh strani ju začinimo s soljo, sveže mletim belim poprom in mleto kumino.

Kolerabo olupimo in narežemo na enako velike kockice.

Jabolko umijemo in razrežemo na krhlje, odstranimo pečke, muho in pecelj.

V večji ponvi na srednje močnem ognju stopimo maslo in segrejemo olje. Na njem opečemo meso z obeh strani, da porjavi. Na pol pečeno meso prestavimo iz ponve na krožnik, pokrijemo ga z aluminijevo folijo. V ponev pa damo narezano kolerabo, nekaj minut jo pražimo, da se začne mehčati. Nato dodamo še narezane jabolčne krhlje in rezine slanine. Po nekaj minutah vrnemo v ponev še meso in zalijemo z jabolčnim vinom. Prilivamo ga postopoma, saj se bo močno spenilo! Nazadnje potresemo po sestavinah še timijan.

Ponev pokrijemo s pokrovko in kuhamo tako dolgo, da se meso, koleraba in jabolka zmehčajo, omaka pa zgosti. To traja približno pol ure. 

Več recetov za jedi iz gomoljnic in korenovk najdete v knjigi: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/slastno-iz-korenin