Domače testenine iz kakavovega testa

12 septembra, 2020
0
0

Jedilnik lahko v tem času popestrimo s testeninami, ki so nekoliko posebnih barv in okusov. Iz knjige Saše Drobnič Škrjanec Ta domače testenine (Založba Kmečki glas) smo izbrali dva dobra in nekoliko posebna recepta za jedi s kakavovimi rezanci. Kot nalašč za prve jesenske dni, ki nas zazibajo v razkošje okusov.

Rezanci s svežimi slivami in mandlji
Potrebujemo: 300 g kakavovih rezancev; za omako: 500 g svežih izkoščičenih sliv, 100 g rjavega sladkorja, 2 janeževi zvezdi, 1 žličko cimeta v prahu, 50 g mandljevih lističev, 1 čajno žličko masla
V kozico damo sladkor, cimet v prahu in janeževi zvezdi ter segrevamo na srednje močnem ognju, da se sladkor stopi. Nato dodamo sveže, izkoščičene slive.

Zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 20 do 30 minut oziroma tako dolgo, da tekočina iz sliv počasi izpareva. Kako dolgo kuhamo, je odvisno od vrste sliv, nekatere so zelo sočne, druge bolj suhe, zato potrebujejo manj časa, da se sok zgosti. V drugi ponvici na maslu prepražimo mandljeve lističe.

Naredimo rezance: Kakovovo testo razvaljamo na 2 do 3 mm debeline. Na pomokani delovni površini ga zvijemo kot palačinko ter z nožem ali nazobčanim kolescem razrežemo na rezance, široke 1,5 cm.
Skuhamo jih v slanem kropu in odcedimo. Kuhane prestavimo v slivovo omako in narahlo premešamo. Če so rezanci vsrkali ves slivov sok, prilijemo nekaj vode, v kateri so se kuhali. Ponudimo jih na krožniku in potresemo s praženimi maslenimi mandljevimi lističi.

Rezanci z jagnjetino in maskarponejem
Potrebujemo: 400 g kakavovih rezancev; za mesno omako: 1 kg jagnjetine, 2 veliki čebuli, 100 ml rdečega vina, 200 g gomolja zelene, 100 g korenčka, sol, poper, 1 žličko kumine (na suho prepražene in zdrobljene v terilniku), lovorjev list, 1 pločevinko paradižnikove mezge, 500 ml zelenjavne osnove, 50 g čokolade s 70-odstotnim deležem kakava, 4 velike žlice maskarponeja

Jagnjetino narežemo na večje kose, solimo, popramo in premažemo z oljčnim oljem, dodamo lovorjev list in na suho prepraženo in zdrobljeno kumino. Začinjeno meso prestavimo v posodo, jo zapremo in meso mariniramo čez noč v hladilniku.

Korenje in zeleno olupimo in narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo ter na drobno nasekljamo. Na oljčnem olju ju prepražimo, da posteklenita, nato dodamo marinirano jagnjetino skupaj z lovorovim listom. Pražimo toliko časa, da začne mesni sok izparevati. Nato dodamo narezano korenje in zeleno, premešamo in pražimo še 5 minut. Nato zalijemo z vinom, pokuhamo toliko, da alkohol izpari. Prilijemo paradižnikovo mezgo in zelenjavno osnovo. Pokrijemo in na zelo šibkem ognju kuhamo toliko časa, da se meso začne lepo trgati, približno od 2 do 3 ure.

Kuhanemu mesu dodamo še nalomljeno čokolado in premešamo, da se enakomerno raztopi in poveže z omako.

V slanem kropu skuhamo kakavove rezance, nato jih precedimo in preložimo h kuhani jagnjetini. Na rahlo pomešamo in ponudimo z žličko maskarponeja.

Recept za kakavovo testo
Potrebujemo: 100 g nesladkanega kakava, 500 g bele ostre moke, 200 ml vode
Kakav in moko dobro premešamo, postopoma prilivamo vodo. Z vilicami mešamo toliko časa, da začne nastajati kepa, nato gnetemo ročno. Če je testo presuho in se nam pod prsti drobi, namočimo dlan v vodo in nadaljujemo z gnetenjem. Gnetemo toliko časa, da dobimo gladko testo. Zavijemo ga v prosojno folijo in pustimo počivati vsaj pol ure.