Kapucinke kot pikantni dodatek

11 septembra, 2020
0
0

Kapucinka zagotovo sodi med rastline, ki jih v kuhinji šele odkrivamo. Ne le da ima številne zdravilne učinke, ima značilni, rahlo pikantni okus, ki nekoliko spominja na gorčico ali krešo. Lahko jo uporabimo za marsikatero jed ali pa jo uporabimo kot dodatek. Užitne je namreč rastlina v celoti: mladi listi, popki, cvetovi in zelena semena, ki jih pripravimo kot kapre.

Kapucinkino maslo

Sestavine: 3 žlice nasekljanih kapucinkinih cvetov (rdečih, rumenih in oranžnih), nekaj zelenih listov brez peclj, 1 skodelica masla sobne temperature, sol, sveže mleti poper
Nasekljane cvetove kapucinke različnih barv in liste nasekljamo in jih vmešamo v maslo v majhni skodelici ter posolimo in popopramo. Kapucinkino maslo oblikujemo v podolgovat svaljek, ga zavijemo v povoščen papir ter shranimo v hladilnik za približno uro.

Can Stock Photo Can Stock Photo

Omleta s kapucinkami

Za 1 omleto potrebujemo: 1 jajce, cvetove in liste kapucinke, oljčno olje, ščepec soli

Umijemo cvetove in liste kapucinke. Listom odstranimo peclje, potem pa na grobo sesekljamo liste in cvetove. V skodelici stepemo jajce, dodamo nasekljane kapucinkine cvetove in lističe ter dobro zmešamo in posolimo. V ponev vlijemo oljčno olje in omleto popečemo z obeh strani. Okrasimo jo z lepimi pisanimi cvetovi kapucinke in ponudimo z dobrim kruhom.

Z živobarvnimi cvetovi lahko okrasimo solato ali juho, rižoto, cvet kapucinke bo naredil posebno še tako navadno jed.