Posebni sadni sladici

11 septembra, 2020
0
0

Torto ponudimo čim bolj ohlajeno, ingverjeve rezine pa so posebno dobre, ko so še tople, z malo smetane in rezino sveže hruške.

Torta z robidnicami

Sestavine: za tortno podlago: 200 g maslenih piškotov (npr. petit beurre), 100 g sladkorja; za kremo: 40 g jedilnega škroba, 4 rumenjaki, 100 g sladkorja, 500 ml polnomastnega mleka, 2 biolimoni, sol; za okrasitev: 200 g robidnic, mleti sladkor za posip

Najprej naredimo tortno podlago. Dno okroglega pekača prekrijemo s papirjem za peko, stranice pa namažemo z maslom. Piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih zdrobimo z valjarjem. Maslo stopimo v vodni kopeli, vendar ne sme zavreti. Pustimo, da se ohladi, toda ostati mora tekoče. Dodamo ga piškotnim drobtinicam in rahlo premešamo.
Zmes damo na dno modela in jo s hrbtno stranjo žlice pritiskamo ob dno, tako da ustvarimo enakomerno podlago. Model potisnemo za pol ure v hladilnik, da se piškotna podlaga strdi.
Pripravimo limonovo kremo: Limonovo lupinico naribamo v dovolj veliko kozico, vlijemo vanjo mleko in na šibkem ognju segrevamo do vretja. Medtem damo v skledo sladkor, ščepec soli in rumenjake. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi in postane zmes gladka, potem dodamo škrob in mešamo, dokler ne izginejo grudice. Takoj ko začne mleko v kozici na robovih vreti, zmanjšamo temperaturo in in vmešamo mešanico iz rumenjakov, sladkorja, soli in škroba. Zvišamo temperaturo in počakamo, da mleko ob robovih zavre. Mešamo, dokler ne postane krema gladka. Krema je narejena v nekaj sekundah. Prelijemo jo v večjo skledo in še naprej mešamo, da se ne zgosti preveč.
Model s tortno podlago vzamemo iz hladilnika, na podlago vlijemo kremo. Če je krema pregosta, jo na hitro zmešamo z metlicami mešalnika. Torto prekrijemo s folijo za ohranjanje svežine in jo postavimo za najmanj uro v hladilnik. Robide previdno umijemo pod tekočo vodo in jih osušimo s papirnato brisačo. Preden torto ponudimo, jo okrasimo z robidami in potresemo z mletim sladkorjem.

Ingverjeve rezine s hruškami

Sestavine: za biskvit: 250 g moke, ½ zavitka pecilnega praška, 2 kavni žlički ingverja v prahu, 160 g rjavega sladkorja, 80 g melase, 2 lepi hruški, 3 jajca, 125 ml sirotke, 125 g masla; za preliv: 80 g melase, 25 g masla; in še: 200 ml sladke smetane, 20 g vaniljevega sladkorja, noževa konica ingverja v prahu, malo nastrgane limonove lupinice

Naredimo biskvitno testo: Moko, pecilni prašek in ingver presejemo v skledo. Hruški olupimo in narežemo na tanke rezine ter malo pokapamo z limonovim sokom. Jajca, maslo in sladkor nekoliko stepamo, da dobimo gladko maso, primešamo sirotko, nato presejano moko s pecilnim praškom in ingverjem, na koncu pa še rezine hrušk. Dno pekača velikosti 15 krat 20 cm najprej obložimo s papirjem za peko, nato na papir namažemo melaso in nanjo nadevamo biskvitno zmes. Poravnamo in pečemo 35 do 40 minut v pečici, ogreti na 175 stopinj.

Naredimo preliv: Melaso in maslo grejemo na majhnem ognju, da se maslo raztopi. Dobro premešamo in prelijemo po pečenem biskvitu. Narežemo na poljubne kose. Sladko smetano stepemo z vaniljevim sladkorjem, na koncu pa umešamo še limonovo lupinico in ingver. Ponudimo še tople rezine, na vsako pa damo žlico aromatizirane smetane in rezino sveže hruške.