Kako porabimo korenček

27 julija, 2020
0
0

Korenček ni le za v juho ali obvezna sestavina jušne osnove za kuhanje juh. Iz okusnega sladkastega svežega korenčka si lahko pripravljamo odličen svež sok: 10 korenčkov, 2 zelo veliki kiselkasto-sladki jabolki, 1 pomarančo in 1 limono olupimo, narežemo na kose in iztisnemo s sokovnikom. Iz korenčkov vkuhavamo marmelado, razne zelenjavne mešanice, uporaben pa je tudi za sladice.

Kremna korenčkova juha

Sestavine: 6–8 korenčkov, 1 krompir, 1 čebula, jušna osnova, olje, 100 ml mleka, 100 ml sladke smetane, sol, beli poper, 1 žlička muškatnega oreščka

Olupimo in očistimo vso zelenjavo. Na olje damo narezano čebulo, naribano korenje in narezan krompir. Malo prepražimo in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo, da se zelenjava zmehča. Posolimo, popopramo in dodamo muškatni orešček. Zelenjavo zmeljemo s paličnim mešalnikom, juho zavremo ter na koncu dodamo mleko in sladko smetano.

Korenčkova marmelada

Sestavine: 1 kg sladkih vrtnih korenčkov, ½ kg kislih jabolk, ¾ kg sladkorja, 1 biolimona

Korenček ostrgamo in jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče, oboje zmeljemo. Dodamo še pol nastrgane limonove lupinice. Kuhamo toliko časa, dokler se ne začne marmelada primerno gostiti. Sladkor dodamo v dveh delih: prvič, ko se začne marmelada že nekoliko gostiti, in drugič čez 15 minut. Ko s poskusom ugotovimo, da je marmelada kuhana, ji dodamo limonov sok, ki pospeši želiranje in da marmeladi bolj uravnotežen okus. Z vročo marmelado napolnimo ogrete kozarce in jih takoj zapremo.

Preskus, ali je marmelada dovolj kuhana, naredimo takole: Gostoto marmelade preskusimo na krožniku, ohlajenem v zamrzovalniku. Na krožnik damo žličko marmelade, in ko potegnemo s prstom skoznjo, se vmes naredi prazen prostor. To pomeni, da je marmelada dovolj kuhana.

Izvrstno se zamrzuje

Korenček se zelo dobro zamrzuje, pomembno pa je, da je sladkastega, dobrega okusa. Za zamrzovanje je primerno korenje sort, kakršna je nantes, ki je enakomerno debelo in živo oranžne barve. Najboljši so mladi, vendar dorasli korenčki. Za zamrzovanje ga pripravimo tako, da ga s ščetko dobro očistimo in natančno ostrgamo. Zgornji in spodnji del korena odrežemo, potem pa koren poljubno narežemo glede na to, za kaj ga nameravamo uporabiti.

Manjše korenčke zamrznemo cele in jih blanširamo od 3 do 4 minute, večje pa 2 do 3 minute. Ohladimo jih pod tekočo vodo ali s kockami ledu, odcedimo in čim prej porazdelimo v vrečke ter spravimo v zamrzovalno omaro. V njej jih hranimo od 8 do največ 10 mesecev. Zamrznjene dušimo ali kuhamo. Uporabljamo jih za svežo solato ali sok ali pa kot dodatek drugim jedem.