Kompoti in sirupi iz poletnega sadja

10 julija, 2020
0
0

Različni kompoti, ki jih vkuhavamo zdaj, bomo pozimi lahko uporabili tudi za pripravo sladic, vloženo sadje pa je tudi odlično, če ponudimo poleg malo stepene sladke smetane. Sirupi so sadni ali zeliščni sokovi, pripravljeni z veliko količino sladkorja in brez vode. Najpogosteje pripravljamo sirupe iz malin, borovnic, bezgovih cvetov, smrekovih vršičkov, regratovih cvetov in podobnega. Razredčeni z navadno, mineralno vodo ali čajem so osvežilna pijača, uporabni pa so tudi kot preliv za sladice, narastke in pudinge.

Marelice z dinjami

Sestavine: 1 kg razpolovljenih marelic, 1 kg očiščenih dinj, 0,5 kg sladkorja, 500 ml vode, 200 ml limonovega soka

Vodo in sladkor prevremo, dodamo sadje in kuhamo 25 minut. Ob koncu dodamo limonov sok, vse rahlo premešamo in takoj napolnimo manjše kozarce do roba in jih zapremo s kovinskimi pokrovčki.

Slivov kompot

Sestavine: 2 kg sliv, 0,5 kg sladkorja, 200 ml vode, 0,5 l domačega vinskega kisa, 0,5 l rdečega vina, cimetova skorjica, košček svežega ingverja

Slive operemo, razpolovimo in odstranimo koščice. V posodi 5 minut kuhamo vodo, sladkor, kis in začimbe, te na koncu odstranimo. V drugo posodo naložimo polovice sliv, dodamo prevretek in kuhamo še 20 minut. Pred vlaganjem prilijemo vino, premešamo ter z vročim kompotom napolnimo kozarce in jih takoj zapremo.

Sirup iz črnega ribeza

Sestavine: 3 kg črnega ribeza, 200 ml vode, 1,5 kg sladkorja na liter soka

Prebrane in očiščene ribezove grozdke stresemo v posodo, dolijemo vodo in potresemo s 500 g sladkorja. Mešanico segrejemo do vretja, da jagode počijo in izteče sok. Posodo odstavimo z ognja. Po nekaj urah sok odcedimo in dodamo preostali sladkor. Sirup znova zavremo, ga natočimo v segrete manjše steklenice in takoj zapremo s pokrovčki.

Malinov sirup

Sestavine: 5 kg malin, 5 kg sladkorja

Maline preberemo, speremo pod tekočo vodo in jih dobro odcedimo. S čistimi rokami jih zmečkamo in dodamo polovico sladkorja. Posodo pokrijemo in pustimo na hladnem več ur. Nato sok precedimo skozi gosto cedilo, dodamo preostali sladkor in maso segrejemo do vrenja. Ko se sirup enakomerno zgosti, ga prelijemo v manjše steklenice in takoj zapremo s kovinskimi pokrovčki.

Več receptov za vkuhavanje najdete na:https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/domaca-shramba