Sladica, nežna kot sneg

10 julija, 2020
0
0

Še vedno velja, da je sladoled sladica vročih poletnih dni. Ta imenitna slaščica nas ohladi in tudi nasiti obenem. Za kako odlično je veljala nekoč, pove zgodba z angleškega dvora.

Francoski kuhar je gostom angleškega kralja Karla I. v začetku 17. stoletja pripravljal sladico, nežno kot sneg. Angleški kralj svojih užitkov ni želel deliti, zato je kuharju ponudil doživljenjsko preživnino, če ne izda recepta. Po njegovi smrti pa je Francoz na obljubo pozabil. To je ena od zgodb iz knjige Ledene sladice, ki vas bo vpeljala v številne recepte za pripravo sladoledov in ledenih slaščic. Videli boste, da so doma narejeni stokrat boljši od kupljenih.

Jogurtov sladoled z limonovim sokom

Sestavine: 2 dl mleka, 2 dl sladke smetane, 450 g polnomastnega jogurta, 180 g sladkorja v prahu, sok 3 limon

V kozici počasi segrevamo mleko, sladko smetano in jogurt do 85 stopinj, dodamo sladkor v prahu, premešamo in odstavimo. Mešanico stepamo z električnim ročnim mešalnikom od 10 do 15 minut, da nastane gladka krema. Kremo popolnoma ohladimo, nato vanjo umešamo limonov sok ter damo v strojček za izdelavo sladoleda, ki ga vključimo za približno 45 minut. Z žlico za sladoled oblikujemo kepice.

Če nimamo strojčka za izdelavo sladoleda, lahko kremo zamrznemo v zaprti posodi, primerni za zamrzovanje, za najmanj 4 ure.

Sladoled z belo čokolado in borovničevim prelivom

Sestavine (za 4 kepice):

za sladoled z belo čokolado: 220 ml mleka, 150 ml sladke smetane, 3 rumenjaki, 30 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 100 g bele čokolade

Mleko in sladko smetano vlijemo v kozico in na zmernem ognju zavremo. Rumenjake, kristalni in vaniljev sladkor penasto stepemo z električnim ročnim mešalnikom. Stepene rumenjake počasi dodajamo k mlečni masi in stepamo, da se zgosti in doseže 75 stopinj (približno 15 sekund). Pazimo, da masa ne zavre. Kozico odstavimo z ognja, da se masa začne ohlajati. Dodamo na koščke nalomljeno ali nastrgano belo čokolado in dobro premešamo. Ohlajeno maso prelijemo v strojček za izdelavo sladoleda in zamrznemo.

Če strojčka za izdelavo sladoleda nimamo, damo sladoledno maso v posodo, jo pokrijemo in zamrznemo v zamrzovalniku za najmanj 4 ure. Med zamrzovanjem sladoledno maso večkrat premešamo. Z žlico za sladoled oblikujemo kepice in jih prelijemo z borovničevim prelivom.

Za borovničev preliv: 200 g borovnic, 40 g sladkorja

Borovnice in sladkor stresemo v kozico in na zmernem ognju podušimo, da se sladkor raztopi in preliv zgosti, približno 3 minute. Ohlajen preliv prelijemo po sladoledu.

Sladoled z mandljevim likerjem
Sestavine: 3 lončki sladke smetane, 3/4 lončka kristalnega sladkorja, 5 žlic mandljevega likerja (amaretto), 1 žlička vaniljevega izvlečka
Z električnim ročnim mešalnikom stepemo sladko smetano in sladkor. Počasi prilivamo mandljev liker in vaniljev izvleček ter dobro premešamo. Maso damo v strojček za izdelavo sladoleda ali v posodo, primerno za zamrzovanje, jo pokrijemo in za najmanj 4 ure postavimo v zamrzovalnik. Ponudimo z mandljevimi piškoti, amaretini.

Več receptov najdete v knjigi: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ledene-sladice