Jušne zakuhe

8 julija, 2020
0
0

Jušne zakuhe naredijo juho izdatnejšo. Nekatere lahko pripravimo tudi na zalogo, se pravi, da jih zamrznemo, prav nam bodo prišle, kadar nimamo veliko časa za kuhanje.

Sirov ponvičnik

Sestavine: 4 jajca, 100 g margarine, 1 dl mleka, sol, ščep naribanega muškatnega oreščka, 50 g naribanega trdega sira, 20 g moke

Iz beljakov stepemo čvrst sneg, vanj rahlo zamešamo rumenjake, stopljeno margarino, sol, nariban muškatni orešček, mleko, moko in sir. Testo namažemo na pomazan in z moko potresen pekač ali pa prekrit s papirjem za peko približno pol centimetra do centimeter na debelo in zapečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj. Pečen še topel ponvičnik razrežemo na drobne kocke in ohladimo razgrnjene na pladnju in zamrznemo. Uporabimo ga lahko tudi kot dodatek k enolončnicam.

Zamrznjene kocke razdelimo v PVC-vrečke, še boljše pa v posodice za zamrzovanje, da se ne drobijo. Zapremo jih in shranimo v zamrzovalnik.

Skutni štrukeljci za juho

Sestavine: za testo: 200 g moke, 2 jajci (1 jajce je za premaz); za nadev: 300 g pretlačene skute, 80 g masla ali margarine, 3 jajc, sol, poper, peteršilj

Moko in jajce ugnetemo v testo. Na prerezani ploskvi mora biti gosto in brez lukenj. Če je testa veliko, naredimo več hlebčkov, sicer pa samo enega. Testo po vrhu premažemo z oljem ali pa ga pokrijemo s skledo. Počiva naj pol ure. Nato hlebček za hlebčkom razvaljamo v tanke krpe. Naredimo nadev: v pretlačeno skuto vmešamo margarino, rumenjake in stepene beljake, nato dodamo še začimbe. Razvaljano testo namažemo s stepnim jajcem in nadevom. Štrukelj skuhamo zavit v prtič, ki ga na obeh straneh zavežemo z vrvico. Majhen štrukelj kuhamo v slanem kropu 25 do 30 minut. Potem ga narežemo in vložimo v juho.

Zamrznemo surove, razdeljene na kose. Štruklje skuhamo v vreli osoljeni vodi, zavite v prtič. Potem prtič odvijemo, štruklje narežemo in damo v juho. V zamrzovalniku jih hranimo največ dva meseca.

Mesni fritati

Sestavine: 1/2 l mleka, 2 jajci, 150 g moke, 100 g pečenega ali kuhanega mesa, sesekljan peteršilj, majaron, malo strtega česna, poper, sol, maščoba za peko

Iz jajc, mleka, moke in soli pripravimo testo za palačinke, ki mu dodamo drobno zmleto meso. Testo rahlo premešamo in spečemo tanke palačinke. Ohlajeno zrežemo na rezance.

Rezance zamrznemo tako, da jih shranimo v PVC-vrečke, zapremo in damo v zamrzovalnik. V njem jih hranimo največ dva meseca. Zamrznjene zakuhamo v vrelo juho, da se pogrejejo.