Sladice s snegom in smetano, rahle kot dih

10 junija, 2020
0
0

Pozna pomlad ponuja še vedno jagode pa češnje in ribez, kmalu bodo tu maline, borovnice in še marsikaj. S stepeno sladko smetano ali snegom lahko s temi sadeži pripravimo odlične sladice.

Rahla ribezova torta

Sestavine: za podlago: 4 rumenjaki, 280 g moke, 150 g sladkorja, 200 g margarine, 1 žlica kisle smetane; za nadev: 4 beljaki, 150 g sladkorja, 2 žlici jedilnega škroba (gustin), 300 g ribeza
Naredimo podlago za sadno torto: Moko zmešamo s sladkorjem, v sredino naredimo jamico in damo vanjo kislo smetano, rumenjake in na koščke narezano margarino. Vse skupaj umesimo v gladko testo, ga oblikujemo v kroglo, zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in damo za pol ure v hladilnik.
Krhko testo razvaljamo v velikosti malo večji od pekača premera 26 cm. Pekač premažemo s tanko plastjo masla, potresemo z moko in odvečno moko stresemo s pekača. Robove testa dvignemo s prsti, tako da oblikujemo rob torte. Dno prepikamo z vilicami, stresemo nanj kroglice za peko in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 20 minut.

Če nimate kroglic za peko, lahko uporabite tudi fižol ali riž, da z njim obtežite testo na dnu, da se to med peko ne bo dvigovalo.

Medtem ko se podlaga peče, z mešalnikom stepemo beljake v zelo čvrst sneg. Postopoma mu dodajamo sladkor, vse dokler ne dobi leska. Tedaj dodamo gustin in vse skupaj še malo zmešamo z mešalnikom. Potem dodamo očiščene, oprane in osušene ribezove jagode in jih ročno s kuhalnico vmešamo v sneg.

Napol pečeno podlago vzamemo iz pečice in temperaturo pečice znižamo na 150 stopinj. Odstranimo kroglice za peko in na testo nalijemo sneg z ribezovimi jagodami. Torto znova damo v pečico in jo pečemo še 50 minut. Pečeno je, ko postane na vrhu zlato zapečena in ima hrustljavo snežno skorjico. Ko se ohladi, jo narežemo na kose in ponudimo.

Češnjeve rezine

Sestavine za testo: 150 g masla, 120 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, ščepec soli, 4 jajca, 180 g moke, 4 kavne žličke pecilnega praška, 80 g mletih pistacij

Maslo z navadnim, vaniljevim sladkorjem in soljo penasto stepamo. Potem postopoma umešamo jajca in še nekoliko stepamo. Na koncu ročno umešamo presejano moko s pecilnim praškom in mletimi pistacijami. Maso vlijemo v pekač velikosti 25 × 35 cm, obložen s papirjem za peko. Pečemo 15 minut v pečici, segreti na 180 stopinj.

Za češnjevo kremo: 1 kg očiščenih češenj, 100 g sladkorja, 300 ml vode, 1 vrečka vaniljevega pudinga

Sladkor in vaniljev puding dobro premešamo, dodamo 50 ml vode in gladko razmešamo. 2,5 dl vode s češnjami zavremo, umešamo mešanico vode, pudinga in sladkorja ter kuhamo, da vse skupaj vre 3 minute. Potem še vročo kremo stresemo na pečen in ohlajen biskvit, jo enakomerno poravnamo, ohladimo in damo v hladilnik.

Za smetanov premaz: 250 ml sladke smetane, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, nasekljane pistacije

Sladko smetano stepemo z vaniljevim sladkorjem in jo enakomerno namažemo na ohlajeno češnjevo kremo. Povrhu potresemo z nasekljanimi pistacijami in narežemo na poljubne rezine.

Izbrane recepte iz knjig slaščičarske mojstrice Alenke Kodele najdete na:

https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/moje-najboljse-pecivo