Jagode, potopljene v kremo ali zavite v palačinko

20 maja, 2020
0
0

Sveže nabrane so slastne kar tako, s kepico vaniljevega sladoleda ali pa v kremi, palačinkah in navsezadnje, košček kolača z jagodami tekne za konce dobrega kosila. Le kdo se ne bi razveselil takšne sladice?

Limonova krema z jagodami

Za 6 porcij potrebujemo: za jagodni nadev: 400 g svežih ali zamrznjenih jagod, 60 g sladkorja, 10 g vaniljevega sladkorja, 1 žlico limonovega soka, 50 ml vode, 20 g škroba

Jagode umijemo, odstranimo peclje in jih narežemo na četrtine. Pokapamo jih z limonovim sokom, dodamo sladkor in vodo ter kuhamo, da zavrejo. Potem primešamo mešanico škroba in vaniljevega sladkorja ter kuhamo, da vre 3 minute. Pokrijemo in nekoliko ohladimo. Ko postane masa mlačna, jo premešamo in enakomerno porazdelimo v izbrane kozarce ter damo v hladilnik, da se dobro ohladi.

Za limonovo kremo: 350 ml mleka, 100 g sladkorja, 2 rumenjaka, 50 g škroba, 2 limoni, 20 ml limonovega soka, 250 ml sladke smetane; in še: 150 ml sladke smetane za okras, nekaj vršičkov sveže mete ali mandljevih lističev, sveže jagode

V 250 ml mleka nastrgamo lupinico 2 limon. Zavremo, pokrijemo in pustimo stati približno 10 minut, da se izloči limonina aroma. Rumenjaka zmešamo s sladkorjem, primešamo hladno mleko in potem še škrob. Prilijemo precejeno vrelo mleko, dobro premešamo in kremo kuhamo, da vre 5 minut. Odstavimo, pokrijemo in ohladimo.

Ohlajeno kremo gladko razmešamo, primešamo limonov sok in nazadnje še stepeno sladko smetano. Pripravljeno kremo nadevamo v kozarce z jagodnim nadevom. Na kremo nabrizgamo kupček stepene smetane, okrasimo in ponudimo.

Bezgove palačinke z jagodami

Sestavine: za žvrkljano testo za sladke palačinke: 3 jajca, 250 g moke, 1 dl mineralne vode, 4 dl mleka, 3 žlice olja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, ščepec soli, kokosova maščoba za peko; in še: 8 bezgovih cvetov; za nadev: 500 g svežih jagod, javorov sirup

Najprej naredimo testo za palačinke. V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca, ščepec soli in vaniljev sladkor. Med mešanjem postopoma prilijemo mleko in mineralno vodo, nazadnje pa še olje. Pazimo, da je testo gladko, brez grudic, pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut. Bezgovo cvetje narežemo na manjše dele (približno 1 cm). Maso za palačinke potresemo z bezgovimi cvetovi. Spečemo nekoliko debelejše palačinke, da se cvetovi lahko potopijo vanje.

Med vlivanjem testa ponev obračamo, da se testo lepo razleze in so palačinke enakomerne. Vsako palačinko pri zmerni temperaturi pečemo toliko časa, da med stresanjem ponve po njej drsi, potem pa jo obrnemo in spečemo še na drugi strani.

Jagode očistimo in narežemo na manjše koščke. Pečene palačinke prelijemo z javorovim sirupom in potresemo s svežimi jagodami.

Sočni jagodni kolač

Sestavine: 4 jajca, 250 g sladkorja, 1,5 dl vode, 1,5 dl olja, 250 g moke, 1 zavitek pecilnega praška, jagode, tortni preliv

Ločimo beljake in rumenjake, rumenjakom dodamo sladkor in penasto stepemo, da narastejo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Previdno ga dodamo zmesi rumenjakov in sladkorja in rahlo premešamo. Dodamo olje in vodo ter spet premešamo. Nazadnje dodamo moko s pecilnim praškom. Najboljše je, da ju rahlo presejemo. Potem ko dodamo moko, ne mešamo več, ampak samo narahlo zmešamo s kuhalnico, tako da zmes privzdigujemo. Uporabimo plitev širok pekač, ki ga dobimo ob nakupu pečice.

Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj enakomerno porazdelimo maso. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 10 minut.

Biskvitno testo se ne sme peči predolgo, sicer izsuši, kolač pa mora biti mehak in sočen.

Medtem ko se biskvit hladi, umijemo in osušimo jagode, jih narežemo na koščke in porazdelimo po ohlajenem biskvitu. Po navodilih na vrečki naredimo preliv in ga prelijemo po jagodah. Kolač naj se ohladi, potem ga narežemo na kocke in ponudimo.

Izbor receptov slaščičarske mojstrice Alenke Kodele iz objavljenih in nekaterih razprodanih razprodanih knjig najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/moje-najboljse-pecivo

 POLISTAJTE KNJIGO: