Orehovi štruklji

4 maja, 2016
0
0

Sestavine: testo: 100 g ajdove moke, 80 g bele moke, 1,5 g kvasa, 12 jajce, 0,3 dl olja, mlačna slana voda; nadev: 200 g orehov, mleko za poparek, 120 g sladkorja, 80 g margarine, 2 jajci, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 50 g rozin, cimet, rum, drobtine

Ajdovo moko nekoliko poparimo, dodamo razdrobljen kvas, belo moko, olje, jajce in po potrebi še mlačno slano vodo. Iz sestavin zamesimo ne preveč trdo testo. Pustimo ga počivati.

Nadev naredimo tekole: orehe poparimo z mlekom, dodamo rumenjaka, polovico sladkorja, vaniljev sladkor in rum. Primešamo tudi beljaka, ki smo jima dodali še preostali del sladkorja. Margarino raztopimo. Testo razvaljamo in porežemo robove. Z raztopljeno margarino premažemo testo, nato razporedimo pripravljen nadev. Po njem potresemo še v rum namočene rozine. Testo zvijemo v štrukelj in zavijemo v poaščeno, z drobtinami potreseno alufolijo. V slanem kropu ga kuhamo 25 do 35 minut. Kuhanega razvijemo, narežemo na rezine, ki jih potresemo s sladkorjem in prelijemo z raztopljeno margarino. Ponudimo še tople.