Tlačenka v modelu

4 maja, 2016
0
0

Potrebujemo: pol svinjske glave, 3 parklje, 5 jezikov, 1 ledvička, 3 korenčke, pol manjše zelene, peteršiljevo korenino, 2 čebuli, 2 glavici česna ali česen v prahu, žlico majarona, sol, poper

Pregledamo glavo in parklje, ali so dobro očiščeni. Vse sestavine zložimo v primerno posodo in prilijemo toliko vode, da so pokrite. Vreti pustimo toliko časa, da meso odstopi od kosti. najprej bodo kuhani jeziki, ki jih poberemo iz posode in olupimo. Poberemo še ledvičke in parklje. Parklje smo dodali zaradi želatine, odstranimo kosti, kolikor se le da. Tudi glavi odstranimo vse kosti. Vse skupaj narežemo na manjše kose, premešamo in zložimo v ozek podolgovat model. Juho še malo pokuhamo in nato precedimo v ozko visoko posodo ter počakamo nekaj minut, da se maščoba dvigne. Z žlico poberemo maščobo, da ostane juha čista. Še enkrat jo prevremo in pokusimo. Slana in popoprana mora biti za spoznanje preveč. Ko se bo ohladila, bo ravno prav. Prelijemo čez meso, premešamo in damo hladit v hladen prostor čez noč. Zjutra bo tlačenka strjena. S tankim nožem obrežemo po obodu modela in jo stresemo na desko. Če ne gre iz posode, dno na hitro pogrejemo. Nato jo po potrebi narežemo na 1,5 do 2 cm debele rezine. Preostanek tlačenke narežemo na večje kose in vsak kos posebej vakuumsko zapakiramo. V hladilniku bo tlačenka zdržala 10 do 14 dni.

Ponudimo jo tako, da kos razrežemo na tri dele, poljubno zložimo na hladen krožnik. Čez tlačenko narežemo rdečo čebulo, popopramo z grobim poprom, posolimo, pokapamo z bučbnim oljem in balzamičnim kisom. Tlačenke ne moremo pripravljati samo za 2 do 4 osebe. Ko se odločimo, je pripravimo malo več.