Torta z mascarponejevo kremo in suhimi slivami

3 maja, 2016
0
0

Biskvit: 4 beljaki, 120 g sladkorja, 80 g mletih orehov, 50 g polnozrnate moke.

Beljake s sladkorjem stepemo v trd sneg, narahlo umešamo moko in orehe in maso nadevamo v tortni obroč premera 22 cm, obložen s papirjem za peko. Pečemo 15 do 20 minut pri 180 stopinjah Celzija. Pečen in ohlajen biskvit prečno prerežemo na dve plasti.

Slive z rdečim vinom: 200 g suhih sliv, 150 g sladkorja, 2 dl rdečega vina.

Sladkor karameliziramo, dodamo suhe slive in zalijemo z rdečim vinom. Vse skupaj dobro prevremo, da se zmes primerno zgosti.

Krema: 300 g mascarponeja, 4 rumenjaki, 120 g sladkorja, 50 ml vode, 6 listov želatine, 20 ml vinjaka, 350 ml sladke smetane, 60 g nasekljanih orehov.

Vodo s sladkorjem zavremo in med mešanjem prilijemo rumenjakom. Maso stepamo, da dobimo svetlo rumeno penasto maso. Želatino namočimo v mrzli vodi, ko nabrekne, jo odcedimo, raztopimo z vinjakom in umešamo v jajčno zmes. Potem umešamo še mascarpone in stepeno sladko smetano.

V obroč za torte premera 22 cm položimo spodnjo plast biskvita, nanj nadevamo dve tretjini kreme, na kremo damo polovico sliv, potresemo polovico orehov in malo pomešamo s kremo. Vse skupaj lepo poravnamo, pokrijemo z drugo plastjo biskvita, po vrhu namažemo preostalo kremo, lepo poravnamo in torto damo vsaj za tri ure v hladilnik, da se krema dobro strdi. Potem torto vzamemo iz hladilnika, po vrhu namažemo preostale slive z vinom, odstranimo obroč in ob strani obložimo z nasekljanimi orehi. Torto poljubno narežemo in ponudimo.