Potice koktajl

3 maja, 2016
0
0

Za testo potrebujemo: 500 g bele moke, 40 g kvasa, 60 g margarine za peko, 80 g sladkorja, 2 jajci, približno 2 dl mleka, rum, limonina ali pomarančna lupina, vaniljev sladkor ali aroma, sol.

Moko stresemo v posodo, lahko jo presejemo, dodamo ji sol. Posebej v manjši posodici v mlačnem mleku ali vodi raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum, vaniljo, limonino ali pomarančno lupino, svežo ali posušeno. Segrejemo mleko, raztopimo maščobo. Moki dodamo toplo mleko, premešamo in dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami; znova premešamo, dodamo raztopljen kvas in maščobo, vse zmešamo v srednje gosto testo, ga zgnetemo le toliko, da postane prožno v notranjosti in gladko na površini. Pazimo, da se ne oprijema posode in da ne zamesimo pretrdega testa. Testo pokrijemo s PVC-folijo in pustimo vzhajati. Testo vzhajamo vedno na sobni temperaturi, nikoli ga ne postavljamo na radiator ali peč. Količina testa naj se pri vzhajanju podvoji; enkrat ga premesimo.

Rožičev nadev s suhimi figami: 300 g rožičeve moke, 300 g suhih fig, namočenih v maraskinu, 100 g sladkorja, 100 g masla, 1 dl jabolčnega pireja, 2 jajci, 50 g piškotnih drobtin, limonina lupina.

Na maslu in sladkorju prepraženo rožičevo moko (sladkor ne sme karamelizirati) zalijemo z jabolčnim pirejem, primešamo na kocke narezane in v maraskinu marinirane suhe fige, jajci in limonino lupino. Pripravljen nadev namažemo po razvaljanem testu. Namazani nadev potresemo s piškotnimi drobtinami. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa.

Potičke tesno zavijamo do 3,5 cm debeline, jih takoj tesno zavijemo v pooljeno aluminijasto folijo, le koncev ne zapremo, kajti potičke morajo vzhajati. S tem ko smo jih po debelini tesno zavili, jim preprečimo, da bi se debelile, vendar se bodo med vzhajanjem nekoliko podaljšale. Tik preden jih začnemo peči, jih zapremo oziroma zavijemo konce, tako da na vsakem koncu pustimo še za prst prostora. Pri peki pazimo, da se ne dotikajo med seboj. Najlepše se pečejo na mrežici – le tako dobimo lepo zapečene potičk. Pečemo jih 20 minut pri 205 stopinjah v navadni pečici, 190 stopinjah v ventilacijski in na tretji stopnji v plinski pečici. Ohlajamo jih v foliji in odvijemo šele hladne. Količina testa zadošča za 8 potičk dolžine 24 cm.