Nadevane telečje prsi

25 aprila, 2016
0
0

Za 4 osebe potrebujemo: 1,40–1,60 kg telečjih prsi brez kosti (hrustanec lahko ostane), 400 g posušenih belih kruhovih kockic, 2 jajci, sol, muškatni orešček, 2 čebuli, 6 strokov česna, ščepec majarona, ščepec sesekljanega peteršilja, 2 dl hladne goveje juhe, 0,5 dl sladke smetane, 60 g hamburške slanine, oljčno olje, rožmarin, 1 žlička masla.

Pri mesarju kupimo prsi brez kosti in s pripravljeno luknjo za nadev. Meso znotraj in zunaj posolimo in ga pustimo, da počiva. Medtem na olju prepražimo 1 nasekljano čebulo in drobno narezano slanino, toliko da porumeni, ter prelijemo po kruhovih kockah. Dodamo jajca, peteršilj, sol, malo naribanega muškatnega oreščka, majaron, sesekljan česen in smetano. Vse skupaj narahlo pomešamo in po potrebi dolijemo juho. Masa mora biti sočna, vendar ne premehka. Z njo napolnimo prsi ter zašijemo kar z navadno iglo in sukancem.

Postavimo v pekač, dodamo eno nasekljano čebulo in zalijemo s 3 dl vode, ki nam je pri peki ne sme zmanjkati. Meso pokapamo z oljčnim oljem in rahlo potresemo z rožmarinom. Postavimo v segreto pečico med 160 in 180 stopinj. Pečemo počasi, tudi do 3 ure,dokler ni meso lepo mehko. Med peko ga večkrat obrnemo in polivamo z omako. 10 minut pred koncem ga po zgornji strani namažemo z maslom.

Pečeno meso vzamemo iz pečice in postavimo na toplo, da se ohladi do mlačnega. Nato ga razrežemo na štiri debelejše kose in jih podušimo v malo juhe. V juhi podušimo zato, da kruh ne popije preveč omake (lahko bi bil preslan) in meso ostane svetlo. Vroče kose mesa ponudimo na krožnikih ali grelni plošči, prelite z vročo omako, ki je ostala od peke. Zraven se dobro podata pražen ali pečen krompir in mehka zelena solata.

Dušan Belšak: Meso s tradicijo in okusom, Založba Kmečki glas