Testo iz bele moke za potico1: 500 g bele moke (tip 400 ali 500), 40 g kvasa, 60 g margarine za pečenje, 80 g sladkorja, 2 jajci, približno 2 dl mleka, rum, limonina ali pomarančna lupina, vaniljev sladkor ali aroma, sol

Moko stresemo v posodo (najboljša je plastična), lahko jo presejemo, dodamo ji sol. Posebej v manjši posodici v mlačnem mleku ali vodi raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum, vaniljo, limonino in pomarančno lupino, svežo ali posušeno. Segrejemo mleko, raztopimo maščobo.

 Moki dodamo toplo mleko, premešamo in dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami. Znova premešamo, dodamo raztopljen kvas in maščobo, vse zmešamo v srednje gosto testo, ga zgnetemo le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. Pazimo, da se ne prijema posode in da ne zamesimo pretrdega testa. Količine mleka v receptu ni mogoče natančno določiti, kajti vlažnost moke in velikost jajc nista vedno enaka. Testo pokrijemo s PVC-folijo in pustimo vzhajati. Vsaka plastična posoda, ki se nepredušno zapre in je dovolj velika, je zelo primerna za vzhajanje, kajti vsa toplota in vlaga ostajata v posodi, to pa so idealni pogoji.

Nadev: 400 g mlete zelene nepražene pistacije, 100 g piškotnih drobtin, 150 g sladkorja, 2 jajci, 1 dl sladke smetane, vanilijev sladkor, limonina lupina, višnjevo žganje (kirsch)

Mlete pistacije, polovico piškotnih drobtin, jajci, sladkor, sladko smetano, arome, dišave in višnjevo žganje (kirsch) zmešamo, namažemo po testu in potresemo z drugo polovico drobtin. Temperatura nadeva na bo enaka temperaturi testa. Tesno zavijemo. Položimo v pripravljen model ali pekač, prebodemo in vzhajamo. Pred peko na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc, pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju.

Več receptov za okusno testo in čudovite nadeve poiščite v slovensko-angleški knjigi POTICE (Andrej Goljat, Založba Kmečki glas).