Koprivni cmočki z žajbljem

10 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Koprive nekoliko po krivici slovijo predvsem po svojih žgočih listih, kajti mladi poganjki so nežni, okusni in spomladi lahko z njimi pripravimo marsikatero jed. Na primer tele cmočke, ki jih naredimo povsem preprosto, kuhane pa le še prelijemo z maslom, v katerem smo popražili nekaj lističev žajblja. In odlična večerja je tu!

Potrebujemo samo nekaj sestavin: 100 g mladih lističev kopriv, 200 g rikote, 125 g  moke, 50 g naribanega parmezana, 1 jajce, sol, za preliv pa 30 g masla in žajbljeve lističe.

Mlade lističe kopriv dobro umijemo in jih  minuto pokuhamo v vreli osoljeni vodi. Na hitro jih ohladimo v ledeno mrzli vodi, jih ožamemo in drobno nasekljamo. Zmešamo nasekljane koprive in rikoto ter dodamo 100 g moke. Dodamo 35 g nastrganega parmezana in jajce. Vse skupaj gladko umešamo in posolimo. Z dvema žlicama ali dvema žličkama oblikujemo tako velike cmočke, kakršni so nam najbolj všeč. Povaljamo jih v preostali moki in enega za drugim spustimo v vrelo osoljeno vodo. Ko priplavajo na površje,  jih s penovko poberemo iz vode, prelijemo s stopljenim maslom, ki smo mu dodali dva do tri žajbljeve lističe, in potresemo z naribanim parmezanom.

Namesto mladih kopriv lahko uporabimo za cmočke tudi liste špinače.