Kolački s suhimi slivami in lešniki

9 januarja, 2023
0
0

Sestavine: 100 g suhih sliv, 50 ml ruma, 100 ml vode, 50 g masla, 75 g sladkorja, 1 jajce, 110 g ostre pšenične moke, 1 žlička pecilnega praška, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, 50 g mletih lešnikov, 190 ml mleka, sladkor v prahu za posip

V mešanico vode in ruma namočimo suhe slive. Porcijske modelčke ali skodelice, v katerih lahko pečemo v pečici, namažemo z maslom in posujemo z ostro moko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.

Maslo, rumenjak, kristalni in vaniljev sladkor penasto umešamo z električnim ročnim mešalnikom. Posebej stepemo trd sneg iz beljakov.

Slive odcedimo, polovico jih zelo na drobno nasekljamo. Drugo polovico pustimo cele. Masi iz masla, sladkorja in rumenjakov dodamo nasekljane suhe slive, primešamo moko in mlete lešnike, mleko in polovico snega. Sestavine z metlico med seboj dobro premešamo. Na koncu dodamo še preostali sneg in na rahlo premešamo.

Modelčke napolnimo do ¾ in pečemo v ogreti pečici od 10 do 15 minut. Če vlijemo maso v večji model, pečemo tako dolgo, da ta naraste in se lepo zlato rjavo zapeče.

Pečeni sladici na vrh položimo namočeno suho slivo ter jo potresemo s sladkorjem v prahu.